Unpopular opinion: Ο Stanley Kubrick ήταν υπερεκτιμημένος

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Ο Stanley Kubrick ήταν ένας καλός σκηνοθέτης. Πολύ καλός. Μνημονεύεται ως ένας εκ τον κορυφαίων στο είδος του. Για κάποιους είναι ο καλύτερος, o GOAT. Εδώ όμως κάπου το πράγμα ξεφεύγει. Ο Stanley Kubrick δεν είναι σε καμία περίπτωση ο καλύτερος σκηνοθέτης που έχει δει η έβδομη τέχνη, γιατί πολύ απλά τον σκηνοθέτη τον κάνουν οι ταινίες του και έχει πολλά κενά, σε πολλές δημιουργίες του. Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχουν κενά και απλά αγνοούμε τα νοήματα που έκρυβαν οι ταινίες του, αλλά ακόμα κι έτσι υπάρχουν πολλές από αυτές που είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις ολόκληρες και αναρωτιέσαι -πραγματικά “Τί βλέπω ?” ή “Γιατί το βλέπω ?” 

Το να κάθομαι 2μιση ώρες και να προσπαθώ να βρω την άκρη και το νόημα σε ένα δράμα μυστηρίου -ας μου πει κάποιος σε ποια κατηγορία ανήκει αυτή η ταινία- με τον Τομ Κρουζ να πειραματίζεται σεξουαλικά, ε δεν το λες και outstanding piece of art. Πολύ το hype με τα Μάτια Ερμητικά Κλειστά, που οριακά μπορείς να το τελειώσεις, αν έχεις πολλή ΠΟΛΛΉ υπομονή και που δεν έχουν εν τέλει κάποιο σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, παρά μόνο κάτι επιφανειακό, όπως η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. 

Πηγή εικόνας: nofilmschool.com

Το να κάθομαι, επίσης, να βλέπω έναν αστροναύτη να τρώει επί 20 λεπτά, χωρίς διάλογο, χωρίς μονόλογο, ούτε καν κάποια πράξη ή έκφραση, ε συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Βέβαια, μπορεί και εκεί να κρύβεται κάποιο πανέξυπνο νόημα που έκρυψε καλά ο σκηνοθέτης και είδαν μόνο οι κριτικοί ή μερικοί σινεφίλ. Ο λόγος, φυσικά, για το A Space Odyssey με τα φοβερά επαναστατικά πλάνα του, αλλά καμία ουσία και μήνυμα για να θεωρείται κάτι το εξωπραγματικό.

Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει το Κουρδιστό Πορτοκάλι λένε, επίσης, ότι είναι πολλά επίπεδα πάνω από την ταινία. Το αίσθημα όταν την βλέπεις είναι πάλι πολύ περίεργο και άβολο σε όλη την διάρκεια. Η παρακολούθηση της είναι πιο εύκολη από τις άλλες, λόγω της διάρκειας, αλλά δεν παύει να είναι πολύ αλλόκοτη.

Το Full Metal Jacket για την χρονιά που βγήκε (1986) θα μπορούσε να θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές και επιτυχημένες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ που ακόμα ταλαιπωρούσε τις ΗΠΑ με τις πληγές που προκάλεσε. Αλλά ο Stanley Kubrick την έκανε μια πολύ μακριά από τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα ταινία, πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες πολεμικές. Από αυτήν κρατάω ως highlight την σκηνή με τα συνθήματα όσο οι στρατιώτες ακουμπούν τα γεννητικά τους όργανα και τραγουδούν. Ακριβώς. Χωρίς λόγο, ουσία και έστω ένα νόημα που να αχνοφαίνεται. Βέβαια και εδώ μπορεί να έχουμε εμείς το πρόβλημα και να μην καταλαβαίνουμε το genius μήνυμα του δημιουργού. 

Πηγή εικόνας: screenrant.com

Κλείνω με το Lolita, την κατάθλιψη μεταμορφωμένη σε ταινία που σε συνδυασμό με την διάρκεια της, την μετατρέπει σε μαρτύριο να την τελειώσεις, ενώ οι φίλοι της λογοτεχνίας σχολιάζουν το βιβλίο ως αρκετά “εύκολο”. 

Ξανατονίζω ότι ο Stanley Kubrick ήταν ένας πολύ καλός σκηνοθέτης, καθώς τα ρίσκα που πήρε και οι νέες ιδέες που έφερε στην έβδομη τέχνη, την άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το να τον θεοποιούμε τόσο είναι ξεκάθαρα υποκειμενικό και υπερβολικό. Αφού πολλές από τις δημιουργίες του είναι σχεδόν αδύνατον να τις παρακολουθήσεις. Με βάση αυτό, ο Stanley Kubrick δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας εκ των κορυφαίων στο είδος του. Γνώμη μου πάντα, έτσι… 

About Post Author

Human Writes

<div class="main-page"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-md-4 col-sm-4 col-xs-12"> <div class="sidebar"> <div class="sidebar-inner"> <aside id="text-1" class="widget widget_text"> <div class="textwidget"> Μία ομάδα νέων ατόμων, γεμάτων όρεξη για την σύνταξη και την δημιουργία. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την κοινωνία, παρατηρώντας και σχολιάζοντας, κάνοντας πρώτα απ’ όλα αυτό που μας αρέσει. Να γράφουμε ό,τι μας απασχολεί… </div> </aside></div> </div> </div> </div> <div class="row"></div> </div> </div> <footer> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-4 col-xs-12"> <aside id="wp_my_instagram-1" class="widget wp-my-instagram"> <div class="widget-title"></div> </aside></div> </div> </div> </footer>
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Unpopular opinion: Ο Stanley Kubrick ήταν υπερεκτιμημένος

  1. […] Ο Adam Mckay στο Don’t Look Up δείχνει ίσως την πιο μεστή δουλειά του, μαζί με εκείνη του Vice (2018), και συνεχίζει να σκαλίζει τον πολιτικό χώρο. Με συντροφιά το Netflix που άλλο που δεν ήθελε μια πολιτική σάτιρα-κριτική στην πλατφόρμα του και με ένα all-star cast (εδώ ο Ron Perlman και ο Timothee Chalamet παίζουν ελάχιστα στην ταινία) ο Adam Mckay φτιάχνει το Don’t Look Up, που θα προβληματίσει πολύ κόσμο και ήδη ίσως αποτελεί ένα κομμάτι της ποπ κουλτούρας.  […]

Comments are closed.

Previous post The Sopranos: Μια σειρά ορόσημο για την τηλεοπτική μυθοπλασία
Next post Η ζωή , είναι στιγμές.
X