Nina Simone: Η μουσική της, όπλο για τον ακτιβισμό της

0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Η Nina Simone, μαθήτρια πιάνου μικρή, και εμβληματική μουσικός ως μεγάλη, έμπλεκε” τα μουσικά είδη μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μνημονεύεται ως μια από τις ταλαντούχες και πρωτοποριακές φυσιογνωμίες της μουσικής τον 20ο αιώνα. Βέβαια, δεν μνημονεύεται μόνο για την καλλιτεχνική της πορεία, αλλά και την διαρκή κοινωνική της ενασχόληση, αφού και μέσα” και “έξω” από τα τραγούδια της ζητούσε την ισότητα μεταξύ λευκών και έγχρωμων της Αμερικής. 

 

Βίωσε τον ρατσισμό από μικρή ηλικία

 

Η Nina Simone γεννήθηκε το 1933 στην Βόρεια Καρολίνα. Ξεκίνησε να παίζει κλασσική μουσική στο πιάνο από τα 5 της με την οικονομική βοήθεια ενός εργοδότη της μητέρας της. Σε ηλικία 11 ετών, κατά τη διάρκεια ενός ρεσιτάλ της, ζητήθηκε από τους γονείς της να αφήσουν τις μπροστινές θέσεις για να κάτσει ένα ζευγάρι λευκών. Η ίδια έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι αρνήθηκε να παίξει αν δεν γυρίσουν οι γονείς της στις πρώτες σειρές. Δείγμα του πως θα συμπεριφερόταν στον ρατσισμό που επικρατούσε στην συνέχεια της ζωής της.

Με το τέλος του σχολείου η Nina προσπάθησε να μπει στο κολέγιο Curtis Institute of Music. Η προσπάθεια της ήταν τόσο μεγάλη που ήταν σίγουρη πως θα την κάνουν δεκτή. Τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο, πείθοντας της νεαρή Simone τότε, πως ο ρατσισμός δεν θα την αφήσει να πάει μπροστά. Λίγο αργότερα έπιασε δουλειά σε ένα μαγαζί όπου έπαιζε πιάνο, τραγουδώντας παράλληλα, κάτι που της ζητήθηκε για να πάρει την δουλειά.

Πηγή εικόνας: biography.com

Μία τραγωδία την οδήγησε στον ακτιβισμό

Το 1963, μετά από μια βομβιστική επίθεση από λευκούς εξτρεμιστές σε εκκλησία στην Alabama και τον θάνατο 4 κοριτσιών, η Nina έγραψε το τραγούδι Mississippi Doddamn που είχε και ως αφορμή την δολοφονία του ακτιβιστή Medgar Evers. Οι στίχοι κατακρίνουν την μεταχείριση των Αφρο-Αμερικανών στις ΗΠΑ και τις συνθήκες που βιώνουν. Η αποδοχή από την λευκή κοινότητα δεν ήταν και η καλύτερη με το τραγούδι να απαγορεύεται σε αρκετές πολιτείες και πολλά κομμάτια να καταστρέφονται. Σε αντίθεση, φυσικά, με τον πληθυσμό των Αφρο-Αμερικανών που αγκάλιασαν το τραγούδι και το διέδωσαν με μεγάλη περηφάνια.

Η Nina Simone ήταν πιο κοντά στην κουλτούρα του Malcolm X, παρά με την πιο ειρηνική του Martin Luther King. Παράλληλα, είχε αλλάξει το κούρεμα της και από ίσιο το είχε μετατρέψει στο Άφρο στυλ, ως ένδειξη των καταβολών της.

Το 1966 έγραψε ένα ακόμα τραγούδι που σχολίαζε τον διαχωρισμό ακόμα και ανάμεσα σε έγχρωμους ( ότι δηλαδή υπάρχουν και ακόμα πιο μαύροι άνθρωποι από τους μαύρους (!)…) το οποίο ονόμασε Four Women.

 

Η ψυχική διαταραχή και η επαγγελματική “πτώση” 

 

Ο θάνατος του Lorraine Hansburry το 1965 και αυτός του Martin Luther King το 1968, την οδήγησε σε ψυχολογικό αδιέξοδο και τελικά στην διπολική διαταραχή. Ποτέ δεν βρισκόταν στην κορυφή των charts αλλά η καριέρα της ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ενώ για το τέλος αυτής δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο. Λόγω της ψυχολογικής της κατάστασης δεν έβρισκε το ίδιο εύκολα δουλειές και η ίδια δεν βρισκόταν στα στάνταρ που είχε παλαιότερα.

Το καλοκαίρι του θανάτου του King, η Nina Simone τον τίμησε σε μία εμφάνιση της τραγουδώντας το Young, Gifted and Black που βασίζεται κυρίως στην ζωή του King και του Hansburry, που εν τέλει έγινε ύμνος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια συνέντευξη της, μάλιστα, δήλωσε:

Το καθήκον ενός καλλιτέχνη είναι να αποδίδει τις εποχές. Για μένα αυτό είναι το καθήκον μου. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή της ζωής μας που τα πάντα είναι μια απελπισία και κάθε μέρα είναι ένας αγώνας επιβίωσης, πρέπει να προσφέρεις με την δράση και την ενασχόληση σου…

Όταν φύγω, θα ξέρω πως άφησα κάτι για τους ανθρώπους μου για να βρούνε πάτημα. Αυτό είναι η ανταμοιβή μου…

Πηγή εικόνας: lavart.com

About Post Author

Human Writes

<div class="main-page"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-md-4 col-sm-4 col-xs-12"> <div class="sidebar"> <div class="sidebar-inner"> <aside id="text-1" class="widget widget_text"> <div class="textwidget"> Μία ομάδα νέων ατόμων, γεμάτων όρεξη για την σύνταξη και την δημιουργία. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την κοινωνία, παρατηρώντας και σχολιάζοντας, κάνοντας πρώτα απ’ όλα αυτό που μας αρέσει. Να γράφουμε ό,τι μας απασχολεί… </div> </aside></div> </div> </div> </div> <div class="row"></div> </div> </div> <footer> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-4 col-xs-12"> <aside id="wp_my_instagram-1" class="widget wp-my-instagram"> <div class="widget-title"></div> </aside></div> </div> </div> </footer>
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Nina Simone: Η μουσική της, όπλο για τον ακτιβισμό της

  1. […] Η Νάντια Κομανέτσι έχει γράψει ιστορία στον αθλητισμό, αφού είναι η μοναδική που έχει αποσπάσει το τέλειο 10ρι στους ολυμπιακούς αγώνες στην ενόργανη γυμναστική. Σε ηλικία μόλις 14 ετών. Πολύ ωραία ιστορία όμως για να τελειώνει εκεί. Πίσω από αυτό το τέρας που γέννησε ο αθλητισμός, τα πολιτικά κίνητρα ήταν αυτά που πρωταγωνιστούσαν και έκαναν την Νάντια Κομανέτσι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του 20ου αιώνα. […]

Comments are closed.

Previous post 5 ξεχωριστά χωριά στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφθείς
Next post Γίνε Συντάκτης
X