Tuesday, 4 Oct 2022

Φρενίτιδα Λόγου

φρενίτιδα
0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Σ’ αυτήν την πόλη που κοιμάται ανάσκελα
με τις ρώγες τεντωμένες
τις κεραίες της TV ολόρθες
να μηρυκάζουν την τροφή
τις αμμουδιές γεμάτες
μπικίνι, Chanel και After – Save
τις εξατμίσεις να βγάζουν μαύρο καπνό
τη θάλασσα να ξεχειλίζει από αφρόζο
γιατί αλλιώς πεθαίνει…
Σ’ αυτήν την πόλη πάψανε από καιρό να κάνουν όνειρα.
Τώρα σκοτώνουν από μύγες μέχρι μνήμες.

“Το συμπαγές” (Θεσσαλονίκη, 1984)

“Γιατί οι άνθρωποι κάνουν όνειρα; Γιατί σταματούν να ονειρεύονται και… υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που γίνεται αυτό; Τι σημαίνει καν όνειρο; Είναι αυτό που μας πλασάρει ο εγκέφαλός μας το βράδυ όσο κοιμόμαστε; Ταυτίζεται με τον στόχο; Έχω μπερδευτεί.

Κουράστηκα με την αβεβαιότητα, δεν μου αρέσει να μην έχω τον έλεγχο. Ποιος έχει πλήρη έλεγχο στα όνειρά του και στα θέλω του; Επιθυμώ να του μιλήσω! Να του πω “βοήθα με”, “καθοδήγησέ με”. Θα βρω έναν μέντορα. Τι εννοείς δεν χρειάζομαι; Θα πάω σε ψυχολόγο. Ούτε αυτό σου κάνει; Σε παπά ούτε να το σκέφτεσαι!

Φρενίτιδα λόγου, σε τι όνειρο είμαι; Γράφω τώρα ή σκέφτομαι ότι γράφω; Το φαντάζομαι ή συμβαίνει στα αλήθεια; Ποιος ξέρει… Είναι τίποτα σίγουρο σε αυτή τη ζωή; Ο θάνατος λένε. Εντάξει φίλε, θέλω ενημέρωση. Δεν σε ενημερώνει, όμως, ούτε αυτός. Και όλα πάλι απ’  την αρχή…

φρενίτιδα

Ποια πόρτα πρέπει να διαλέξω; Γιατί να υπάρχει “πρέπει” στην επιλογή; Σας είπα ότι χρειάζομαι βοήθεια. Τι άλλο να κάνω; Φρενίτιδα; Τι σημαίνει καν φρενίτιδα;

Φρενίτιδα λόγιο <φρενῖτις {=φλεγμονή του εγκεφάλου) , φρενίτιδα θηλυκό, μεγάλος ενθουσιασμός, έντονα συναισθήματα

Μάλλον έχω ψυχική φλεγμονή. Τι να κάνω; Ας το κάνω χειρότερο για να βιώσω πλήρως την κατάσταση. Κακή επιλογή. Δεν τρώω, αυτοτραυματίζομαι, απομακρύνομαι από ανθρώπους και καταστάσεις, Προσπαθώ να κρατάω απασχολημένο το μυαλό μου… 

Είναι και αυτό μέρος της ζωής. Τι; Όχι; Τουλάχιστον εδώ έχω εγώ τον έλεγχο. Τι σημαίνει control freak; Όχι, σταμάτα να μου μιλάς, φτάνει! Κοίτα τι έχεις κάνει! Κοίτα τι έχουμε κάνει..

Συντηρούμαι πλέον με σκέψεις από το παρελθόν. Ωραία ήταν… Ήταν; Σίγουρα ήταν; Ή είναι φυσικό ακόλουθο η μυθοποίηση και ωραιοποίηση κάποιων καταστάσεων μόνο και μόνο επειδή πέρασε καιρός και είναι ένας μηχανισμός του μυαλού μας να αποβάλει τα δυσάρεστα; Ποιος ξέρει… Οι επιστήμονες. Λες να γίνω επιστήμονας; Όχι πάλι τα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού! 

Απλώς σταμάτα να αναρωτιέσαι! Γιατί; Δεν είναι σωστό; Όσο αναρωτιέσαι, τόσα πιο πολλά μαθαίνεις για τον εαυτό σου και δεν σου αρέσουν. Και αφού βλέπεις ότι δεν μπορείς τα διλήμματα, γιατί ζορίζεσαι; Δεν πρέπει να μάθω δηλαδή; Ποιος είσαι εσύ που θα μου το πει; Θα μάθω. Ναι, αλλά θα πληγώσεις ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή. Καλύτερα να πληγώσεις τον εαυτό σου! Όλα αυτά τα λέω δυνατά; Γιατί με κοιτάνε όλοι; Μαζί μου γελάνε;”

φρενίτιδα

Δώσε ένα τέλος στο ψυχικό στίγμα!

Είναι γεγονός ότι οι εποχές είναι απαιτητικές και το ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο πολλές φορές ασήκωτο. Από απλούς και καθημερινούς προβληματισμούς η κατάσταση δύναται να ξεφύγει και να επεκταθεί σε άλλα πλαίσια. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Βοηθάμε τον εαυτό μας και τους άλλους! Όχι, μη κάτσεις σπίτι για βδομάδες αγκαλιά με το πρόβλημα. Μη δεθείς με αυτό! Επισκέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μια δομή, έναν υποστηρικτικό άτομο. Βρες το κουράγιο. Παρότρυνε τον διπλανό σου που βλέπεις ότι υποφέρει να κάνει το ίδιο. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Συμφωνώ ότι κάποιες νοοτροπίες είναι δύσκολο να αλλάξουν, ωστόσο η ψυχική υγεία είναι πλέον καίριο ζήτημα, το οποίο οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να προστατεύσουμε. Όχι στο στίγμα, ναι σε εμάς!

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Φρενίτιδα Λόγου

Comments are closed.