Freedom Writers

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Πηγή Φωτογραφίας unhcr.org


Από: Παρασκευή Ελένη Μπόκου.

Παρά την πληθώρα εμπορευματοποίηση των ταινιών , ξεχώρισε στον ορίζοντα των ματιών μου η αμερικανική ταινία Freedom Writers, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2007.

Πρόκειται για μια αφοσιωμένη δασκάλα , η οποία δέχτηκε τη θέση εργασίας σε ένα φυλετικά διαιρεμένο σχολείο του Los Angeles ,με ατίθασους και , θεωρητικά, ανεπίδεκτους μαθητές.

Οι μαθητές αυτοί , όντας παραμελημένοι , αδιαφορούσαν για το αγαθό της μάθησης , καθώς και της φιλίας , αδιαφορώντας να συμφιλιωθούν με τους συμμαθητές τους. Ο καθένας ήταν απομονωμένος στον εαυτό του , σκεπτικός και δίχως διάθεση δημιουργίας. Ήταν όμως οι ίδιοι υπεύθυνοι για την υφιστάμενη ψυχολογική τους κατάσταση και διάθεση;

Η δασκάλα , παρά το νεαρό της ηλικίας της , συνειδητοποίησε πως η ίδια κοινωνία είχε ήδη απαρνηθεί τα παιδιά της , είτε λόγω χρώματος , είτε λόγω οικονομικής ή οποιαδήποτε άλλης κοινωνικής επιφάνειας… Αξιοποίησε κάθε διδακτικό μέσο , ώστε να τους μυήσει στην αγάπη της μάθησης, δίχως όμως κανένα αποτέλεσμα ,αφού οι μαθητές ένιωθαν την απαξίωση των υπόλοιπων διδασκόντων , έως και της δημάρχου της κοινότητας..

Και στο σημείο αυτό οφείλουμε να υμνήσουμε και να επιδοκιμάσουμε τη νεαρά δασκάλα , η οποία αφιέρωσε προσωπικό χρόνο , διέθεσε προσωπικές οικονομικές απολαβές , ώστε να βοηθήσει τους πολίτες “του αύριο” να συνειδητοποιήσουν την προσωπική τους αξία και σημαντικότητα τους για τη διαμόρφωση του κόσμου. Τότε , οι μαθητές ένιωσαν πως τους ένωναν πολλές εμπειρίες , ευχάριστες και δυσάρεστες με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, συνεργαστήκαν για τη διεκπεραίωση εργασιών , το οποίο θεωρούσαν ακατόρθωτο και σταδιακά κατάφεραν να επαναφέρουν την αυτοεκτίμηση τους..

Πως αποδεχόμαστε να συμπεριφερόμαστε με έναν τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο και ανωτέρα βία στους δημιουργούς του μέλλοντος; Γιατί να απομονώνουμε κάποιον κρίνοντας τον από εξωτερικό του κόσμο , από τη διαφορετικότητα του; Υπάρχει όμως όντως κάτι διαφορετικό εξωτερικά; Προσωπικά , δεν διακρίνω καμία διαφορά , αντικρίζω παντού παιδιά, ανθρώπους με εμπειρίες ευχάριστες, δυσάρεστες και προσωπική πρωτοτυπία! Διαφορετικό οφείλουμε να θεωρήσουμε την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους καθενός , και πάντα με τη θετική σημασία! Οι ξεχωριστές ικανότητες αν συνενωθούν δημιουργούν ένα υπέροχο έργο τέχνης , που αργότερα θα εμπνεύσει και άλλους , και αργότερα και άλλους και η διαδικασία αυτή ονομάζεται εξέλιξη..

Πως απαρνιόμαστε αυτές τις μοναδικές ιδιαιτερότητες σε τόσο πρώιμο ηλικιακό στάδιο, όπου τώρα οπλίζονται με αυτοπεποίθηση και ευρεσιτεχνία;!

Ο ρόλος του δασκάλου δεν είναι μονοδιάστατος , επιτελεί συνάμα πολλές λειτουργίες ! Οφείλει να λειτουργεί και ως πρότυπο γονέα , καθώς δεν είναι δυστυχώς δεδομένο πως έχουν όλοι την ευτυχία να εντάσσονται σε μια αληθινή οικογένεια, και για αυτό ο εκπαιδευτικός χώρος αποτελεί κοινότητα και καταφύγιο.. Μιλούμε επομένως για ένα λειτούργημα.

Και αν θεωρείς πως όλα αυτά ήταν μυθιστόρημα ,ας σου αποκαλύψω πως πρόκειται για αληθινή ιστορία , με πρωταγωνίστρια την καθηγήτρια Erin Gruwell , η οποία κατόρθωσε να μεταδώσει κίνητρα σε ομάδες περιθωριακών μαθητών , αντιμετωπίζοντας τους με σεβασμό και ωθώντας με αυτό το τρόπο τα παιδιά να θελήσουν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους. Πρωταγωνίστρια μεν η καθηγήτρια , δε αληθινοί μαχητές τα ίδια τα παιδιά!

“Προτίμησα να ακολουθήσω το εκπαιδευτικό και όχι το νομικό κλάδο , γιατί θέλω να βοηθήσω και να κατευθύνω τη νέα γένια , ώστε να μην βρεθεί ποτέ στο ειδώλιο του δικαστηρίου” , ήταν η απάντηση της Erin Gruwell προς το μεγαλοδικηγόρο πατερά της , ο οποίος θεωρούσε αιθεροβάμον και επιπόλαιο το ζήλο της προς το επάγγελμα της.. Ήταν τελικά μια επιπόλαια συμπεριφορά ή είχε ενστερνιστεί το ρόλο της στην κοινωνία;

“Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι.” Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Πηγές:
https://www.netflix.com/title/70053462
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Writers

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Ξεψυχώντας για την ελεύθερη Παλαιστίνη Previous post Ξεψυχώντας για την ελεύθερη Παλαιστίνη
Πηγή φωτογραφίας : https://www.123rf.com/stock-photo/inspire.html Next post Ανεύρεση ευτυχίας !
X