Don’t Look Up: Μια ανησυχητική σάτιρα

0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

“I do not take tonight for granted” είχε πει ο Leonardo DiCaprio πριν 6 χρόνια, όταν απέσπασε το πρώτο και μοναδικό -προς το παρόν- βραβείο Όσκαρ. Αποδεικνύει συνεχώς, κυρίως με την δραστηριότητα του στα social media, πως δεν ήταν απλά λόγια του αέρα και τώρα είχε ένα λόγο παραπάνω να πρωταγωνιστήσει στο Don’t Look Up του Adam Mckay. Τον βλέπεις να παίζει και όσο προχωράει η ταινία νιώθεις πως όντως για αυτόν είναι 2 σε 1.

Ο Adam Mckay στο Don’t Look Up δείχνει ίσως την πιο μεστή δουλειά του, μαζί με εκείνη του Vice (2018), και συνεχίζει να σκαλίζει τον πολιτικό χώρο. Με συντροφιά το Netflix που άλλο που δεν ήθελε μια πολιτική σάτιρα-κριτική στην πλατφόρμα του και με ένα all-star cast (εδώ ο Ron Perlman και ο Timothee Chalamet παίζουν ελάχιστα στην ταινία) ο Adam Mckay φτιάχνει το Don’t Look Up, που θα προβληματίσει πολύ κόσμο και ήδη ίσως αποτελεί ένα κομμάτι της ποπ κουλτούρας. 

Πηγή εικόνας: esquire.com
Niko Tavernise/Netflix

Πλοκή

Μία αστρονόμος (Jennifer Lawrence) παρατηρεί την πορεία ενός κομήτη και μετά από τους υπολογισμούς που κάνει αυτή και ο καθηγητής που επιβλέπει την πορεία του διδακτορικού της (Leonardo DiCaprio), επιβεβαιώνουν πως ο κομήτης θα συγκρουστεί με την Γη και θα αφανίσει κάθε ίχνος ζωής στον πλανήτη. Οι προσπάθειες τους να ενημερώσουν τον κόσμο και να σώσουν τον πλανήτη βρίσκουν παντού εμπόδια, αφού ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει με πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί.

Η πολιτική μανία

Η ταινία καταδεικνύει πως ακόμα και οι διακεκριμένοι επιστήμονες είναι ένα τίποτα μπροστά στα μεγάλα πολιτικά κεφάλια. Η επιστήμη έρχεται δεύτερη μπροστά στις πολιτικές σκοπιμότητες και την μανία των “ηγετών” να διατηρήσουν την “καρέκλα”. Η πρόεδρος των ΗΠΑ (Meryl Streep) έχει πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί, δηλαδή πώς θα αυξήσει τον ανταγωνισμό με τους πολιτικούς της αντιπάλους και θα καταπιαστεί με τον κίνδυνο, όταν αυτός γίνει σκοπιμότητα.

Πηγή εικόνας: esquire.com
Niko Tavernise/Netflix

Τα media που είναι στον δικό τους κόσμο

Το Don’t Look Up σατιρίζει σε μεγάλο βαθμό και τα ΜΜΕ τα οποία ασκούν την δική τους καταστροφική επιρροή στον κόσμο. Κάνει ξεκάθαρο πως μας ενδιαφέρει ανησυχητικά πολύ η προσωπική ζωή των celebrities, ενώ άλλα κοινωνικά προβλήματα είναι μπροστά στα μάτια μας, τα οποία αγνοούμε για να ασχολούμαστε “με κάτι πιο ευχάριστο”. Χαρακτηριστικός η σκηνή με τον Dr. Mindy (Leonardo DiCaprio) όταν εκείνος ξεσπάσει στον αέρα, λέγοντας μες στις άκρες να σταματήσουμε να είμαστε όλο λάχανα και χάχανα και ας ασχοληθούμε με κάτι πιο σημαντικό. Κι ας μας χαλάσει λίγο την διάθεση βρε αδελφέ.

Απ’ την άλλη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία όσο περνάει ο καιρός θα γιγαντώνουν την εξάρτηση του κόσμου προς αυτά. Τι να πει κι η δύστυχη η Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) που τόλμησε να κάνει -με δραματικό τρόπο- γνωστό τον κίνδυνο στην τηλεόραση και αντί να γίνει αιτία για άμεση κινητοποίηση, έγινε meme στα social. Μεγάλη η εξάρτηση, μικρή η ουσιαστική ευθύνη.

Πηγή εικόνας: esquire.com
Niko Tavernise/Netflix

Η περιβαλλοντική κρίση που αγνοούμε και η ταύτιση με τον Covid

Ο Adam McKay προσπαθεί με κωμικό και άλλοτε με σοβαρό τρόπο να κουνήσει λίγο το συννεφάκι που βρισκόμαστε μπας και δούμε από κάτω. Η περιβαλλοντική κρίση είναι υπαρκτή χρόνια και χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Δεν χρειάζεται πολλά, ένα λιθαράκι ο καθένας για να μην είναι πια πολύ ΑΡΓΑ.

Η ταύτιση με την πανδημία που ζούμε υπάρχει σε αρκετά σημεία, αν και πιστεύω ότι ο McKay δεν είχε στο μυαλό του αυτήν όταν έγραφε το σενάριο με τον David Sirota. Σίγουρα υπήρξε η αφορμή, αλλά το αποτέλεσμα δεν δείχνει να είναι το κεντρικό θέμα. Πάντως το timing για να κυκλοφορήσει η ταινία είναι ιδανικό, με όλα αυτά που γίνονται γιατί θα την δει και με άλλο μάτι ο περισσότερος κόσμος.

Όχι κάτω από 8, όχι πάνω από 9

Σε γενικές γραμμές η ταινία είναι πολύ πρωτότυπη, ευχάριστη αλλά όχι χαζοχαρούμενη, και με αρκετά σημεία που σοβαρεύει. Πολύ καλή ισορροπία, λοιπόν, στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο ώστε να προβληματιστεί ο θεατής και να περάσει και εύκολα η ώρα, μιας και δεν την λες μικρή ταινία (2 ώρες και 20 λεπτά). Το καστ μεγάλο και με ονόματα σε μικρούς ρόλους βοηθάει πάρα πολύ στην διάρκεια με μεστές, φυσικές και -ευτυχώς- όχι υπερβολικές ερμηνείες. Γι’ αυτό και εννοείται δεν παίρνει κάτω από 8, αλλά δεν είναι και η υπερταινιάρα τύπου Παράσιτα που θα πάρει πάνω από 9. 8-9 λοιπόν και καλή προβολή !

About Post Author

Human Writes

<div class="main-page"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-md-4 col-sm-4 col-xs-12"> <div class="sidebar"> <div class="sidebar-inner"> <aside id="text-1" class="widget widget_text"> <div class="textwidget"> Μία ομάδα νέων ατόμων, γεμάτων όρεξη για την σύνταξη και την δημιουργία. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την κοινωνία, παρατηρώντας και σχολιάζοντας, κάνοντας πρώτα απ’ όλα αυτό που μας αρέσει. Να γράφουμε ό,τι μας απασχολεί… </div> </aside></div> </div> </div> </div> <div class="row"></div> </div> </div> <footer> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-4 col-xs-12"> <aside id="wp_my_instagram-1" class="widget wp-my-instagram"> <div class="widget-title"></div> </aside></div> </div> </div> </footer>
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Νάντια Κομανέτσι: Μια τέλεια εικόνα, μια σκληρή ιστορία
Next post Είμαστε όλοι Δυνατοί να ‘μεταμφιεστούμε’ σε Αι-Βασίλη;
X