Έχουν περάσει λίγα παραπάνω από 40 χρόνια από την κυκλοφορία του Another Brick in the Wall από τους Pink Floyd και το αποτύπωμα του δεν έχει ξεθωριάσει ούτε στο ελάχιστο. Όσο περνούν τα χρόνια, μάλιστα, αποκτάει όλο και μεγαλύτερη σημασία. Τότε οι Pink Floyd το είχαν χωρίσει σε 3 μέρη (Part 1,2,3) γιατί η διάρκεια του ξεπερνούσε τα 8 λεπτά. Όμως, το Another Brick in the Wall, κατά γενική ομολογία, θεωρείται το 2ο μέρος από τα 3, στο οποίο άλλωστε ακούμε το “We don’t need no education…”.
Σε αυτό το μέρος ο Roger Waters χαρίζει μια κατάθεση ψυχής στιχουργικά, σχετικά με τα μαθητικά του χρόνια, πως τον επηρέασαν οι δάσκαλοι του στο σχολείο, αλλά και γενικότερα την συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου προς τον ίδιο.

“The Wall”: Ο τοίχος που ύψωσε για να ξεφύγει
Ο Roger Waters συνέλαβε την ιδέα του “Another Brick in the Wall” και ολόκληρου του δίσκου “The Wall” σε περιοδεία του συγκροτήματος το 1977. Θέλοντας να εκφράσει την δική του αποστασιοποίηση από ένα κοινωνικό σύνολο, δημιούργησε τον δίσκο και το συγκεκριμένο τραγούδι, με κεντρικό θέμα έναν τοίχο που υψώνει για να μείνει μακριά από τους ανθρώπους και τα γεγονότα που τον πλήγωσαν, τα οποία αποτελούν και τα τούβλα αυτού του τοίχου. Μεταξύ αυτών ο θάνατος του πατέρα του όταν ήταν παιδί, ο ειρωνικός και βίαιος δάσκαλός του και ο χωρισμός με την γυναίκα του.
“We don’t need no education, we don’t need no thought control”: Με αυτό το δίστιχο ο Waters δεν θέλει να τονίσει ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται καθόλου εκπαίδευση, αλλά ότι δεν χρειάζονται την συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Αντιτίθεται ευθέως με την βία των δασκάλων και με την αποτροπή στον μαθητή να κάνει ότι τον εκφράζει, όπως στο βίντεο κλιπ που ο μικρός Pink γράφει ποιήματα και δέχεται την χλεύη από τον δάσκαλο του.
“All in all it’s just another brick in the wall, all in all you’re just another brick in the wall“: Όπως είπαμε και παραπάνω ο Waters έφτιαξε έναν φανταστικό τοίχο για να απομονωθεί από τον περίγυρό του και ως τούβλα χρησιμοποίησε τους ανθρώπους και τα γεγονότα που τον πλήγωσαν περισσότερο ψυχολογικά. Ως τέτοιο βλέπει τον δάσκαλο του αλλά και τους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν για την ενασχόληση του με την ποίηση. Στο τέλος της μέρας, όλοι αυτοί είναι λίγα ακόμη τούβλα που αποτελούν τον τοίχο του και τίποτα παραπάνω.
O συγκεκριμένος στίχος μπορεί να ερμηνευθεί και ως αντίθεση του Waters προς την μαζοποίηση και τον κομφορμισμό, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαφέρουν και δεν προσπαθούν να κάνουν κάτι για να διαφοροποιηθούν από την μάζα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εν τέλει, ακόμα λίγους ανθρώπους που απλά πέρασαν από τη ζωή του.

To Another Brick in the Wall είναι παγκοσμίως γνωστό σε κάθε γενιά κι αυτό είναι η μεγαλύτερη του επιτυχία που αποδεικνύει και την διαχρονικότητα του. Όμως, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς το νόημα και το πραγματικό μήνυμα του ιστορικού αυτού τραγουδιού.
Οι Pink Floyd άφησαν ένα πολύ δυνατό κομμάτι τόσο εμπορικά, όσο και καλλιτεχνικά-στιχουργικά, κάνοντας ευθέως κριτική για το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία !

[…] αλλά και την διαρκή κοινωνική της ενασχόληση, αφού και “μέσα” και “έξω” από τα τραγούδια της ζητούσε την ισότητα μεταξύ λευκών και έγχρωμων της […]