Monday, 3 Oct 2022

‘Φλεγόμενη Ελλάδα , Φλεγόμενε Ματωμένε Ουρανέ..’

0 0
Read Time:8 Minute, 9 Second

‘ Ανεξέλεγκτη φωτιά , πύρινη λαίλαπα , γιγάντιες φλόγες , κάηκαν ολοσχερώς κατοικίες , οικόπεδα , αιχμαλωτίστηκαν ζώα , άνθρωποι..’

Ένας εφιάλτης  ολοζώντανος κείτεται μπροστά μας από τις 3 Αύγουστου 2021.

Πρώτο ξέσπασμα φωτιάς στη Βαρυμπόμπη Αττικής. Εξαπλώνεται σταδιακά ο πανικός, έχοντας την ελπίδα πως θα σταματήσει , πως θα σβηστεί , πως το κακό θα περιοριστεί στη συγκεκριμένη ζώνη.

Εκκένωση Βαρυμπόμπης.

Τα γεγονότα αποτύπωναν πως η κατάσταση είναι ανεξέλικτη!

Ακολουθούν πυρκαγιές σε Μεσσηνία , Λακωνία, Ηλεία , Αρκαδία , Μακεδονία , Χίο , Ρόδο , Κρήτη και με αποκορύφωμα την Εύβοια.

Όλη η Ελλάδα πληγεί , η Ελλάδα κλαίει.

Δεν πρόκειται για μικρές εστίες φωτιάς , πρόκειται για γιγάντιες πυρκαγιές , οι οποίες φλέγουν τα πάντα. Οικισμούς , οικόπεδα , κατοικίες , ζώα,  δασικές εκτάσεις.

Σε τρεις μέρες κάηκαν περίπου 300.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Έκτασης πρασίνου , έκτασης οξυγόνου , έκτασης ανάπαυλας και ξεκούρασης.

Δεν νικηθήκαμε !Το Ελάχιστο Πυροσβεστικό Σώμα δεν δείλιασε , κανένας δεν οπισθοχώρησε! Ήταν και είναι μέρα – βράδυ στις πύρινες λαίλαπες. Αψήφησαν τις οικογένειες τους , δεν τις πρόδωσαν , απλώς με σθένος εκτελούν το καθήκον τους. Ήρωες , πραγματικοί ήρωες. Ήρωες με σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Παλεύουν με γιγαντιαίες φλόγες , δίχως να έχουν τα απαραίτητα μέσα.

Επεμβαίνουν οι απλοί πολίτες. Οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται ή ακόμα και από άλλες  περιοχές της Ελλάδος. Παρά το φόβο κι την έξαρση του Covid-19 , με προσοχή , άνοιξαν τα σπίτια τους , συγκέντρωσαν τρόφιμα , μάσκες οξυγόνου ,νερό , κουβέρτες.

Γέμισαν βυτία , έμειναν ξάγρυπνοι μαζί με το πυροσβεστικό σώμα . Μια γροθιά. Όλοι πάλευαν κι παλεύουν με τον κόκκινο εχθρό.

Το ‘κόκκινο πέπλο’ μέσα σε λίγες ώρες απλώθηκε σε όλη ανεξαιρέτως την Ελλάδα. Οι στάχτες χόρευαν στον άνεμο ,και φώλιαζαν στις αυλές των σπιτιών. Ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να μας υπενθυμίσουν πως η λαίλαπα δεν κόπασε , συνεχίζεται..

Ο αέρας αποπνικτικός , καμένος .Νιώθεις , νιώθουμε το φόβο , το φόβο της ολοσχερούς  καταστροφής.

Δυστυχώς , ο Βόρειος Άνεμος , δεν στέκεται στο πλευρό μας. Δεν αποτελεί σύμμαχο μας.

Θυμάσαι στιγμές από το Μάτι το 2018 , μόνο που έχεις ήδη αντιληφθεί, πως η κατάσταση ίσως σημειώσει το δικό της ρεκόρ τραγωδίας..Στο Μάτι δυστυχώς , μετρούσαμε νεκρούς , τώρα θρηνούμε το ‘θάνατο’ της φύσης.

Εμφάνιση πρώτου νεκρού , 6 Αυγούστου 2021. Νεκρός Εθελοντής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία , 38 με 40 ετών. Πιθανό αίτιο θανάτου , στύλος ΔΕΗ.

Στύλος ΔΕΗ , τον καταπλάκωσε. Ναι , ίσως αυτό είναι το αίτιο , αλλά αποτελεί την αφορμή για το ξέσπασμα των πυρκαγιών και όχι την πραγματική αλήθεια , όπως ήθελαν να γραφτεί στην ιστορία.

Εμπρησμοί. Αυτή είναι η καθαρόαιμη αλήθεια.

Όταν οι πολίτες το συνειδητοποίησαν έγιναν πιο καχύποπτοι , με αποτέλεσμα να βρίσκουν σε διαφόρους οικισμούς της χώρας και σε διάφορες περιοχές της Αττικής ( Καισαριανή, Πεδίον Άρεως , Περιστέρι , Πετρούπολη , Αιγάλεω , Πανεπιστημιούπολη ) , γκαζάκια έτοιμα να εκραγούν.

Πρόκειται για ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Η μητέρα γη-φύση δεν μας ανήκει, της ανήκουμε . Οι εμπρηστές εχουν καθαρή συνείδηση ; Καταστρέφουν τη γη , τον άνθρωπο ,τις επόμενες γενιές..

Μήπως ονειρεύονται ή με δόλο το χρήμα , διαδραμάτισαν άψογα το ρόλο τους , ώστε στο μέλλον να υποστασιοποιηθούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ή κέντρα ψυχαγωγίας ;

Δεν θέλω να καταδικάζω ούτε να προτρέχω, απλώς εδώ και ένα χρόνο το Τατόι αποτελεί κορυφαία περιοχή με ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ζήλο. Άραγε να συνδέονται; Ο χρόνος θα το δείξει , αν επιβιώσουμε..

Γι’ αυτό όμως , που είμαι απολύτως βέβαιη, είναι πως , αυτό που σήμερα αποκαλούμε εκμετάλλευση φυσικού πλούτου , στην πραγματικότητα είναι λεηλασία , καταστήλευση αγαθών , που η διαδικασία αναπαραγωγής τους είναι εξαιρετικά αργή και μάλλον αδύνατη.

Και αυτή τη φορά , τη σωτηρία του ανθρωπίνου είδους , της χλωρίδας και της πανίδας δεν θα την φέρει ένας δεύτερος Νώε..

Μην μιλούμε για ατύχημα. Πρόκειται για έγκλημα. Έγκλημα οικολογικής , περιβαλλοντικής καταστροφής , και εφόσον η φύση δεν θα μπορεί να μας φιλοξένει , ‘μολύνεται’ η ψυχή μας.

Είμαστε στο μηδέν ! Άνθρωποι έχασαν τα πάντα .

Υπάρχει όμως κι μια ακόμη επικειμένη πληγή.

Οι πληγές του ανθρώπου , με κύρια θύματα τα παιδιά , τα οποία γεννιούνται αθώα και υποχρεούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο αγριότητας.

Τι θα μας απομείνει;

Οι πληγές θα μείνουν ανοικτές..  Γνωστές ως ‘Οι ανεξέλεγκτες πύρινες λαίλαπες του 2021..’

Η μαρτυρία ενός πυροσβέστη με συγκλόνισε..  :

‘Θα ήθελα να ξεχάσω τα 3-4 πρόβατα που δεν πρόλαβαμε να βγάλουμε από το μαντρί και τα
ακούγαμε να σκούζουν καθώς μας πλησίαζε η φωτιά, και εκείνο το σκυλάκι που παρέμεινε σιωπηλό και δεμένο μέχρι τη στιγμή που
πανικόβλητο κατάλαβε οτι δεν υπάρχει σωτηρία… Τα αφεντικά του ελείπαν διακοπές και κανείς δεν μας ειδοποίησε για αυτό…
Θα ήθελα να ξεχάσω τα πουλιά που δεν προλαβαν να φύγουν απο τα πεύκα καθώς
γίνονταν παρανάλωμα του πυρός και τα είδα στον αέρα να φτερουγίζουν για λίγο και ύστερα να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα…
Θα ήθελα να ξεχάσω τα τρομαγμένα πρόσωπα των συναδέλφων μου όταν είδαμε τις 50μετρες φλόγες να μας ζώνουν από παντού.
Θα ήθελα να ξεχάσω τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ιδιοκτητών όλων των σπιτιών τριγύρω
μαςόταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες…
Θα ήθελα να ξεχάσω όλους αυτούς που ήρθαν με τζιπάκια κάνοντας χειρόφρενα και πατώντας
γκάζι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα, χωρίς να μας βοηθήσουν όταν τα ρουθούνια μας τρέχαν κατράμι και μασούσαμε στάχτη.
Θα ήθελα να ξεχάσω όταν προσπαθούσαμε να φύγουμε κόβωντας μάνικες και δεν μπορούσαμε
επειδή είχαν δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μπροστά μας.
Θα ήθελα επίσης να ξεχάσω όλους αυτούς που πίναν καφέ και μας ειρωνεύονταν την ώρα που δίναμεκαι ίσα που κρατούσαμε την ψυχή μας.
Θα ήθελα να ξεχάσω αυτούς που τραβούσαν πανικόβλητοι τις εγκαταστάσεις μας και μας άφηναν εκτεθειμένους στις φλόγες.
Θα ήθελα να ξεχάσω τις πανικόβλητες φωνές συναδέλφων στον ασύρματο όταν τους κύκλωνε η
φωτιά.
Θα ήθελα να ξεχάσω αυτή τη λαίλαπα που δεν υπήρχε τρόπος να φρενάρεις και λαίμαργα
κατάπιε τις όμορφες περιοχές που κάποτε χαρήκαμε ώς παιδιά και τα παιδιά
μας δεν θα ξέρουν οτι υπήρχαν…
Μα δεν θα ξεχάσω εκείνους τους χειριστές των ελικοπτέρων που τελευταία στιγμή μας δημιούργησαν δίοδο διαφυγής μέσα από τους θεόρατους τοίχους φωτιάς που μας περιτριγύρισαν.
Μα δεν θα ξεχάσω τους συνάδελφους απο
Αταλάντη που ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια ξένη για αυτούς περιοχή.
Μα δεν θα ξεχάσω όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα που επιτρέπουν σε οικοπεδοφάγους να
χτίζουν, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία τους εμπρησμούς και κοροιδεύουν τους Εθελοντές.
Μα δεν θα ξεχάσω το κράτος που ούτε γάντια δεν μας έδωσε, πόσο μάλλον ενα ευχαριστώ,
για να μήν θίξει την επιτηδευμένη ανικανότητα του μπροστά στα συμφέροντα.
Μα δεν θα ξεχάσω οτι καταφέραμε 4 παιδιά με 1 όχημα να σταματήσουμε ενα μέτωπο 500
μέτρων, να σώσουμε 5 σπίτια και μερικά πρόβατα…
Θα βοηθήσει να μπορέσω να κοιμηθώ όταν θα γυρίζουν οι εικόνες φρίκης στο μυαλό
μου.
Μα δεν θα ξεχάσω την όμορφη τραυματιοφορέα που μου συμπαραστάθηκε όταν δεν είχα
αναπνοή, τους έμπειρους γιατρούς που πέσαν πάνω μου και μου ξαναδώσαν μέλλον, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που ξεχείλιζε απο
ανθρωπιά και καλοσύνη.
Σας ευχαριστώ.
Και δεν θα ξεχάσω να λέγομαι ακόμα άνθρωπος και να χρωστάω στη φύση ενα μεγάλο συγγνώμη για όλες τις καταστροφές που της έχει προξενήσει το είδος μου.
Η απορία μου είναι οι βίλες που θα χτίσετε θα έχουν νόημα εαν δεν υπάρχει πια πράσινο γύρω σας; Όταν ο αέρας θα μυρίζει στάχτη
και θα σου καίει τους πνεύμονες; Πώς διάολο θα αναπνέετε εσείς εκει πάνω και εμείς εδώ κάτω; Πώς περιμένω απο ενα κράτος με στημένες
εκλογές και προκάτ κόμματα να δημιουργήσει ενα καλύτερο μέλλον απο τις στάχτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια μου…
Λίγη στάχτη στα μαλλιά…δολοφόνοι!!’

Η μαρτυρία μιλά από μόνη της, το ζήσατε , το ζούμε ΟΛΟΙ , αφού καίγεται ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Ως προς την ευθύνη του κράτους επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ , δεν επιθυμώ τη στροφή της συζήτησης σε τυχόν θέματα κομματικοποίησης , απλώς ήταν και είναι χρέος μου να παραθέτω όσες μαρτυρίες είναι αληθείς.

Ξέρετε όμως που θέλω να σταθώ ; Σε κάποιους ήρωες , οι οποίοι δεν πάλεψαν με τις φλόγες ‘μέτωπο με μέτωπο’ , όπως οι πυροσβέστες . Πάλεψαν όμως με τη ψυχή τους. Ο φόβος , οι πληγές τους , ο τρόμος στα μάτια τους μετατράπηκε σε θέληση! Θάρρος , απόφαση , εκτέλεση.

“Το πρώτο δέντρο από δύο 15χρονα παιδιά.
Αρχαία Ολυμπία. Παπαϊωάννου Βασίλης
Γαλάννης Γιώργος
Παρακαλούμε μην μας το πειράξετε, θέλουμε να θυμόμαστε αυτήν την ημέρα που είναι και Μεταμόρφωση του Σωτήρος!!!’

Νιώθω δέος μπροστά σε όλους σας! Σας χρωστούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ! Είμαστε εδώ μαζί σας! Δεν είστε μόνοι σας!

‘ Έχε το νου σου το παιδί.’

Όπως αναφέρει ο Παρμενίδης, άνθρωπος και περιβάλλον συνιστούν ενότητα ‘ εν τω παν’ και συνάμα και εμείς οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας! Ενωμένοι , για τη μητέρα γη!

Δυστυχώς , σε τραγικές καταστάσεις αντιλαμβανόμαστε , πως δεν είμαστε αήττητοι , πως δεν είμαστε άτρωτοι , πως είμαστε μια κουκίδα μπροστά στο σύμπαν.

“Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν τα ποτάμια θα έχουν μολυνθεί, όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι νεκρά, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.”. Ινδιάνικο Ρητό

Αύριο το πιο ακριβό πράγμα δε θα είναι το χρυσάφι ,  αλλά το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας.

Αυτόν τον αέρα , που τώρα στερείσαι.

Σας ευχαριστούμε ΗΡΩΕΣ! Ευχαριστούμε το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα , καθώς και τη συνδρομή σώματος από το εξωτερικό.

Ας ενωθούμε ως μια γροθιά , γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη..

Γιγαντιαίες αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να μαίνονται..

Πηγές Φωτογραφιών :

https://www.google.com/search?q=photo+by++burninf+greece&tbm=isch&ved=2ahUKEwjo3cn_pZ3yAhUYgKQKHSmPDnQQ2-cCegQIABAA&oq=photo+by++burninf+greece&gs_lcp=CgNpbWcQAzoFCAAQgAQ6BAgAEB46BggAEAUQHjoGCAAQCBAeUMqCA1ir1gNgn9gDaAFwAHgAgAGNAYgB4RCSAQQwLjE3mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=waMNYaj5CpiAkgWpnrqgBw&bih=789&biw=1600#imgrc=ZuXrNZ9JSedafM&imgdii=iML_v_PcTGvJyM

https://www.google.com/search?q=Little+boy+watching+an+end+of+the+world&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwixv6D2q57yAhUkgf0HHZMBAiMQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1600&bih=789#imgrc=ovqFzKRgBVmHDM&imgdii=6FPlWkRGj-7HoM

Πηγές Πληροφοριών :

https://ergoxalkidikis.gr/2021/08/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B7.html

https://www.tovima.gr/2021/08/03/society/se-pyrini-poliorkia-i-xora-megales-foties-apo-attiki-mexri-messinia-kai-eyvoia-maxi-me-tis-anazopyroseis/

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %