Monday, 3 Oct 2022

Πώς ξέρω αν…

πώς ξέρω αν
0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

Πως ξέρω αν… είναι ο κατάλληλος σύντροφος; Πώς ξέρω αν… είναι η κατάλληλη φίλη; Πώς ξέρω αν… είναι η κατάλληλη σχολή;

“Δεν το ξέρεις”. “Δεν το ξέρω;” Κι όμως.

Βαθιά μέσα σου έχεις σχεδόν πάντα ένα δυνατό ή αδύναμο προαίσθημα, που σε προειδοποιεί, σε βοηθάει, σε προστατεύει… αλλά συχνά δεν το ακούς. Και τρως τα μούτρα σου. 

Γιατί, όμως, τόση απαισιοδοξία; Σίγουρα το αρνητικό ενδεχόμενο είναι πιο εύκολο να συμβεί. Επειδή το θετικό απαιτεί προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί. Σε λίγους ανθρώπους έρχονται όλα “στο πιάτο”. Και, εν τέλει, δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν όντως όλα. Όταν δεν μοχθείς για κάτι, υπάρχουν στιγμές που δεν το εκτιμάς όσο θα έπρεπε. Όταν δεν παλεύεις για κάτι, δεν έχεις τόσο ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που δίνει τη δική του μάχη…και ζεις στο “κάστρο” σου. Η κοινωνική νοημοσύνη είναι ομολογουμένως μεγάλο προσόν, όταν όλη σου η ζωή διαδραματίζεται μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στα αρχικά ερωτήματα. Πώς γίνεται να συμφιλιωθεί κανείς με το προαίσθημά του; Στην προσπάθειά μου να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα με επισκέπτεται κάθε τρεις και λίγο ένα διαβολάκι, το οποίο επαναλαμβάνει την ερώτηση “Κι αν δεν συμφιλιωθείς, τι έγινε;”. Επομένως, υποθέτω ότι ήρθε η ώρα να ακολουθήσω το σκεπτικό του, επειδή δεν με αφήνει σε ησυχία.

πώς ξέρω αν

Ξετυλίγοντας το κουβάρι...

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να γνωρίζεις με σιγουριά τι είναι το κατάλληλο, το καλύτερο για εσένα. Σημαντικό είναι ότι κάθε φάση της ζωής μας είναι διαφορετική και ότι κάτι που θεωρούσαμε, ας πούμε, κατάλληλο για εμάς στην εφηβεία, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τόσο αρμοστό στην ενήλικη ζωή. Η εμμονή μας σε κάτι το οποίο στην τελική είναι άκαιρο, οφείλει να μας προβληματίσει. Καλό είναι να μην αφήνουμε να υπάρχουν πολλά απωθημένα από κάθε στάδιο της ζωής μας… Βοηθάει σε καλύτερες και λιγότερο επιπόλαιες μελλοντικές επιλογές.

"Η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι"
Ρένος Χαραλαμπίδης

Όπως αναφέρει και ο Ρένος Χαραλαμπίδης στην ταινία του “Φθηνά Τσιγάρα”: “Η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι”. Κάποιος μπορεί, λοιπόν, να συμπεράνει ότι μπορείς ο ίδιος να επιλέξεις τι εμπιστεύεσαι… το προαίσθημα (κάτι εσωτερικό) ή την ζωή γενικότερα (κάτι μάλλον εξωτερικό);

Αυτή η σκέψη δίνει ήδη μια ελευθερία και μια ανακούφιση. Δίνει μια ανακούφιση ότι ακόμα και αν δεν ακούσεις το ένστικτό σου για ένα άτομο ή μια κατάσταση, δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θα καταλήξεις κάπου “κατάλληλα” για εσένα. Μερικές φορές, άλλα περιμένεις και άλλα σου έρχονται.

Μπορεί, ας πούμε, να έχεις ένα περίεργο προαίσθημα ότι ο σύντροφός σου θα σε πληγώσει και ότι μάλιστα θα έχει τη δύναμη να το κάνει, αφού έχεις επενδύσει συναισθηματικά. Αυτή η φοβία ενδέχεται να μην είναι αποτέλεσμα μιας λογικής διεργασίας. Μπορεί, δηλαδή, να μην υπάρχει ούτε ένα σημάδι ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση, όπως εμφανίζεται αενάως στην κινηματογραφική αίθουσα του μυαλού σου. 

Το προαίσθημα, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν στέκεται εμπόδιο; Δεν σου υψώνει τείχη; Φυσικά. Δεν σου επιτρέπει να εμπιστευθείς, να αφεθείς, να αγαπήσεις ολοκληρωτικά. Μιλάμε συνεχώς για τις περιπτώσεις που δεν ακολουθείς το προαίσθημα και κάνεις τρομερά λάθη, ενώ οι ενδείξεις ήταν καταφανείς. Ποιος μιλάει, όμως, για τους ανθρώπους που αδικήσαμε εξαιτίας ενός λανθασμένου προαισθήματος; Και ακόμα και σωστό να είναι, ζήσε το! Εμπιστεύσου! Αγάπα!

πώς ξέρω αν

Κλείνοντας...

Δώσε ευκαιρίες! Μπορεί να εκπληχθείς. Μη προδικάζεις! Δεν είσαι αλάθητος. 

Πάρε αυτό που έχεις και αντί να υπεραναλύεις για το εάν είναι κατάλληλο, κάν’ το κατάλληλο! Έχεις δύναμη να το κάνεις, ακόμα και αν δεν το πιστεύεις. Αν σου αρέσει κάτι, το νιώθεις. Και άμα το νιώθεις γιατί να φύγεις; Γιατί πάντα να φεύγεις; Κάθισε μία φορά και προσπάθησε. Διεκδίκησε. Μη κρύβεσαι πίσω από το Εγώ σου. 

“Some people are worth melting for” (=Για μερικούς ανθρώπους αξίζει να λιώσεις)

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %