Monday, 3 Oct 2022

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Από το χθες στο σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Μία ημέρα όχι απλής γιορτής, αλλά ευαισθητοποίησης των ανθρώπων σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

 

“Feminism has never been about getting a job for one woman.
It’s about making
life more fair for women everywhere.
It’s not about a piece of the existing pie;
there are too many of us for that. It’s about baking a new pie.”

                                                                                                                   Gloria Steinem

 

Πολλοί αναρωτιούνται, ποιός είναι ο λόγος πίσω από τον καθορισμό της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ωστόσο, ο σκοπός της ημέρας αυτής παραμένει ίδιος ανεξαρτήτως των χρόνων που έχουν περάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί η κοινωνία – σε παγκόσμιο επίπεδο- δηλώνει την ανάγκη για δράση, προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των φύλων.

Το κίνημα των Σουφραζέτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα, της περιόδου του 1900 και έπειτα. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες ξεκίνησαν να διαδηλώνουν σε διάφορες χώρες για καλύτερες συνθήκες εργασίας,  αντάξια αμοιβή με τους άντρες και ψήφο στις εκλογές.

Η ένταξη της γυναίκας με ενεργό ρόλο στην κοινωνία αποτελεί επίτευγμα και αποτέλεσμα πολλών κινημάτων και διαδηλώσεων ανά τα χρόνια. Αν και οι γυναίκες έχουν διανύσει τόσο δρόμο καταρρίπτοντας πολλά εμπόδια και κοινωνικά στερεότυπα, ο σεβασμός τους είναι αμφισβητούμενος ακόμη και σήμερα. Καίτοι βρίσκονται σε συνεχή ”μάχη” με σκοπό να καταφέρουν να αποκτήσουν βασικές ελευθερίες, όχι μόνο στην θεωρία, αλλά και στην πράξη.

Ο αγώνας των γυναικών για την ισότητα και την ενασχόλησή τους με τα κοινά σηματοδοτήθηκε με την αποδοχή του δικαιώματός τους για ψήφο από την Πολιτεία. Στην Ελλάδα αυτό κατοχυρώθηκε με το νόμο 2159 στις 28 Μαΐου 1952, που προβλέπει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις γυναίκες, σε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, οι γυναίκες ακόμη και εν έτει 2021 βιώνουν καταστάσεις που φθείρουν την προσωπικότητά τους, όπως για παράδειγμα, γεγονότα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, κατώτερη αμοιβή και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Εξαιτίας των προαναφερθέντων γεγονότων που σημειώνονται στη σημερινή ευρωπαϊκή και μη κοινωνία, οι γυναίκες πολλές φορές λησμονούν πως έχουν φωνή, ελευθερίες και δύναμη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φέτος, ας είναι η ημέρα που θα ευαισθητοποιήσει όλο τον πληθυσμό. Ας είναι εκείνη η αλλαγή που επιζητά η κοινωνία. Η γυναίκα είναι σύμβολο δυναμισμού και ανεξαρτησίας, όπως και ο άντρας. Είναι ισοδύναμο μέλος μέσα στη κοινωνία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχονται και επιβάλλονται αντίστοιχα σε κάθε πολίτη. Η διάκριση μέσα στο πέρασμα του χρόνου σταδιακά εξαλείφεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελανά σημεία ή ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι στο γυναικείο φύλο.

Το ευτύχημα, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες έχουν πλέον φωνή και θάρρος να εκφράσουν τυχόν καταπιέσεις, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές ή κακοποιά στοιχεία, τα οποία μέχρι πρότινος καλύπτονταν κάτω από τον μανδύα της υπομονής και του φόβου. Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών μπορεί να ξεκίνησαν τον 20ο αιώνα, παρόλα αυτά οι μάχες δεν έχουν λήξει. Σε αυτές τις μάχες η γυναίκα θέλει τον άντρα πιστό συνοδοιπόρο και όχι απέναντί της. Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, δημιουργώντας πρωτίστως κοινωνική ισότητα!
                                             

                                                                                         

                                                                                                                                 Πηγή φωτογραφίας: International Womens Day

About Post Author

Νικόλ Κουτροπούλου

Αθεράπευτα ονειροπόλα με συνεσταλμένο ρεαλισμό. Μπορεί να χαζεύει με τις ώρες τα τοπία, τους περαστικούς και να μαγεύεται από την ομορφιά της ψυχής τους. Λατρεύει τη μουσική, τα βιβλία, τη ζωγραφική και τα ταξίδια. Αδυνατεί να κατανοήσει την κακία του κόσμου και προσπαθεί πάντα να βλέπει το καλό στους ανθρώπους γύρω της. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη με αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπο και με ιδιαίτερη αγάπη για το νόμο.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %