Monday, 3 Oct 2022

Νάντια Κομανέτσι: Μια τέλεια εικόνα, μια σκληρή ιστορία

0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

Η Νάντια Κομανέτσι έχει γράψει ιστορία στον αθλητισμό, αφού είναι η μοναδική που έχει αποσπάσει το τέλειο 10ρι στους ολυμπιακούς αγώνες στην ενόργανη γυμναστική. Σε ηλικία μόλις 14 ετών. Πολύ ωραία ιστορία όμως για να τελειώνει εκεί. Πίσω από αυτό το τέρας που γέννησε ο αθλητισμός, τα πολιτικά κίνητρα ήταν αυτά που πρωταγωνιστούσαν και έκαναν την Νάντια Κομανέτσι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του 20ου αιώνα.

Τα πρώτα χρόνια

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας, με τους γονείς της να χωρίζουν όταν ήταν ακόμα προέφηβη. Η μητέρα της παρατήρησε την υπερκινητικότητα της όσο ήταν μικρή και την “έστειλε” χωρίς δεύτερη σκέψη στην ενόργανη. Σε ηλικία 6 ετών ανακαλύφθηκε το ταλέντο που είχε στο άθλημα από τον προπονητή ενόργανης γυμναστικής Bela Karolyi, τον βίαιο και σαδιστή προπονητή, ο οποίος την βρήκε τυχαία σε μια αυλή σχολείου να κάνει εντυπωσιακές φιγούρες και σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε σταθερά προπονήσεις μαζί του.

Οι διακρίσεις ήρθαν πολύ γρήγορα αφού το 1970, σε ηλικία 9 ετών, έγινε η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που κατακτούσε τους Ρουμανικούς αγώνες στην ενόργανη γυμναστική. 5 χρόνια μετά, κατέκτησε σε όλα τα αθλήματα το χρυσό μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νορβηγίας, εκτός από τις ασκήσεις εδάφους όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Η μεγάλη στιγμή

Η μικροκαμωμένη 14χρονη έκανε όλο το κόσμο να παραμιλάει όταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, πήρε “αέρα” το χρυσό μετάλλιο με το ασύλληπτο-απόλυτο 10 σε βαθμολογία. Ο πίνακας των αποτελεσμάτων έγραφε το εμβληματικό 1.00 αντί για το 10.00 γιατί δεν ήταν προγραμματισμένος για τέτοια βαθμολογία, αφού η Κομανέτσι ήταν η πρώτη γυναίκα που το κατάφερνε, καθώς και η νεαρότερη γυναίκα που κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο. Σε ηλικία 14 χρονών η Κομανέτσι είχε γράψει ιστορία και έμελλε να αλλάξει πλήρως το άθλημα, το πώς το βλέπανε οι θεατές μέχρι τότε, αλλά και τις προσδοκίες που υπήρχαν μέχρι τότε για τις γυναίκες αθλήτριες.

Η πολιτική εκμετάλλευση και η αυτομόληση

Ως μία αθλήτρια με τέτοια επιτυχία και πολίτης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος -του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία-, η Κομανέτσι έγινε αμέσως όργανο πολιτικής προπαγάνδας. Το 1979 εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από το ομαδικό εξαιτίας μιας μόλυνσης στο αίμα της, την οποία είχε προκαλέσει ένα κόψιμο στον καρπό της. Παρά τις εντολές των γιατρών, εκείνη έφυγε από το νοσοκομείο, αγωνίστηκε στη δοκό, πήρε 9.95 και βοήθησε τη χώρα της να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις η εμφανίσεις της άξιζαν έως και 30.000 δολάρια, με τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν κατευθείαν στον καθεστώς Τσαουσέσκου, κι ούτε καν για τον αθλητισμό της χώρας. Με τον εφιάλτη Bela Karolyi να έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ, η ανάγκη για να μείνει η Κομανέτσι στην Ρουμανία απερίσπαστη ήταν πολύ μεγάλη. Η συνεχής παρακολούθηση της από ανθρώπους της αστυνομίας ήταν γεγονός που ακολούθησε την απαγόρευση να μην φύγει από την χώρα, καθώς και η τοποθέτηση κοριών στο σπίτι της.

Σε ηλικία 27 ετών, θα περάσει τα σύνορα προς την Ουγγαρία και από κει θα βρεθεί στις ΗΠΑ. Όπως η ίδια είχε δηλώσει “Είχα πιει τόσο πολύ, ώστε αν με συνέλαβαν να έλεγα πως ήμουν μεθυσμένη”.

Προσωπική ζωή

Το 1994 αρραβωνιάστηκε με τον πρώην αθλητή της γυμναστικής, Μπαρτ Κόνερ, τον οποίο είχε πρωτογνωρίσει το 1976. Μαζί του επέστρεψε στη Ρουμανία, όπου και παντρεύτηκε το 1996 και απέκτησε έναν γιο, τον Ντίλαν. Σήμερα, είναι επίτιμη πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ρουμανίας.

Πηγές άρθρου: contra.gr/ Άρθρα Νίκης Μπακούλη και Μαρίνας Στρίγγα, esquire.com.gr/ Άρθρο Μπάμπη Δούκα

About Post Author

Human Writes

<div class="main-page"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-md-4 col-sm-4 col-xs-12"> <div class="sidebar"> <div class="sidebar-inner"> <aside id="text-1" class="widget widget_text"> <div class="textwidget"> Μία ομάδα νέων ατόμων, γεμάτων όρεξη για την σύνταξη και την δημιουργία. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την κοινωνία, παρατηρώντας και σχολιάζοντας, κάνοντας πρώτα απ’ όλα αυτό που μας αρέσει. Να γράφουμε ό,τι μας απασχολεί… </div> </aside></div> </div> </div> </div> <div class="row"></div> </div> </div> <footer> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-4 col-xs-12"> <aside id="wp_my_instagram-1" class="widget wp-my-instagram"> <div class="widget-title"></div> </aside></div> </div> </div> </footer>
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %