Tuesday, 4 Oct 2022

Μα πρέπει να είμαι χαρούμενος τα Χριστούγεννα!

Χριστούγεννα
0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Δεν γίνεται να μην έπιασες ποτέ τον εαυτό σου να είναι περισσότερο στεναχωρημένος από όσο θα έπρεπε σε μια καθολικά χαρούμενη περίοδο, όπως οι γιορτές και τα γενέθλια. Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να μιλάνε για την κατάθλιψη των Χριστουγέννων, για το άγχος που τους φέρνει όλη αυτή η εορταστική περίοδος, στην οποία κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν ωραίες στιγμές με τα κοντινά τους πρόσωπα. Τι προκαλεί όλη αυτή την κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξισορροπήσουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε και τα συναισθήματά μας;

Γιατί το νιώθω αυτό;

Καλώς ή κακώς, η απάντηση εδώ είναι πολύ προφανής. Συνοψίζεται στις λέξεις “προσδοκία” και “μοναξιά“. Το πρώτο, ομολογουμένως, είναι πιο ύπουλο. Έχουμε συνδέσει τις γιορτές με κάτι ιδανικό, μια ζεστή εποχή, γεμάτη δώρα, αγκαλιές, γέλια και καλό φαγητό. Η εμπορευματοποίηση των γιορτών και όλες οι εικόνες που εσωτερικεύουμε υποσυνείδητα μέσα από τις ταινίες και τις διαφημίσεις, μας οδηγούν στο να σμιλεύσουμε μια κίβδηλη πραγματικότητα, την οποία πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να φτάσουμε. Επομένως, ακολουθεί η απογοήτευση.

Όσον αφορά στη μοναξιά, υπάρχουν πράγματι αρκετοί άνθρωποι που περνάνε μόνοι τους τα Χριστούγεννα. Πλέον είναι πιθανό να τα περνάνε μόνοι και σε ένα ψυχρό νοσοκομείο, δεδομένων των καταστάσεων με την πανδημία. Πέρα από αυτό, όμως, το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν δίπλα τους οικογένεια και φίλους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αισθάνονται μέρος από όλο αυτό. Ίσως τα προβλήματά τους και οι σκέψεις τους να μην τους αφήνουν να απολαύσουν αυτό που έχουν. 

Εκτός αυτών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χαλάρωση των Χριστουγέννων είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, έχεις λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό σου, από την άλλη έχεις λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό σου! Ακούγεται καλό, ωστόσο όταν αποφεύγεις συστηματικά όλη την υπόλοιπη χρονιά να λύσεις κάποιες υποθέσεις μέσα σου και οι υποχρεώσεις δεν σου επιτρέπουν να συνειδητοποιήσεις ότι πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, τότε τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι καταστροφικά για την ψυχολογία σου. Γιατί; Επειδή έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτά που είχες κρύψει καλά πίσω από την εργασιομανία, τις διαπροσωπικές σχέσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Χριστούγεννα

Και τώρα τι;

Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που να λειτουργεί ως πανάκεια. Γενικότερα, βέβαια, το να υπάρχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες είναι ένα πρώτο βήμα. Αν δεν περιμένουμε ότι θα πάνε όλα ιδανικά, δεν θα εκπλαγούμε όταν αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις να εξαλειφθούν εντελώς, απλώς και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα. Η καθημερινή τριβή που θα υπάρξει ανάμεσα στην οικογένεια, αλλά και μεταξύ φίλων, ενδέχεται να φέρει στο προσκήνιο άλυτα θέματα και συγκρούσεις. Το ζήτημα είναι η σωστή διαχείρισή τους, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το προαναφερθέν άγχος των γιορτών.

Επιπλέον, το να δούμε τα Χριστούγεννα ως μια ευκαιρία για αυτοβελτίωση και όχι για αυτομαστίγωμα, είναι εξίσου κάτι θετικό. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε, χωρίς πίεση, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε και μας γεμίζει, ποιους κύκλους θέλουμε να κλείσουμε και ποιους να ανοίξουμε. Εξάλλου, σε λίγες μέρες αλλάζει ο χρόνος. Συνεπώς, μια στοχοθεσία και ένας γενικότερος αναστοχασμός μόνο καλό θα κάνει.

 

Χριστούγεννα

Κλείνοντας...

Ο καλύτερος τρόπος να απομυθοποιήσουμε τα Χριστούγεννα είναι ενδεχομένως η ακόλουθη φράση του Henny Youngman: “Σκέφτηκα κάποτε να γίνω άθεος, αλλά εγκατέλειψα αμέσως την ιδέα. Οι άθεοι δεν έχουν χριστουγεννιάτικες αργίες!”. 

Μπορούμε, λοιπόν, να γίνουμε ακόμα και μηδενιστές, ώστε να επιβιώσουμε συναισθηματικά και ψυχικά μέσα στις γιορτές. Εξάλλου, είμαστε οι επιλογές μας!

 

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %