Monday, 3 Oct 2022

Μία Διαφορετική ‘Σπιναλόγκα’.

0 0
Read Time:5 Minute, 1 Second

Προσφάτως αφέθηκα στο νέο βιβλίο της αγαπημένης μου συγγραφέως. Της Victoria Hislop.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα , ‘Μία νύχτα του Αυγούστου’ ,  συνέχεια του πολυβραβευμένου best seller   ‘Το Νησί’ , μυθιστόρημα παρμένο από αλήθειες , αλήθειες θλιβερές , και ίσως επίκαιρες.

Υποσυνείδητα , πρόβαινα σε έναν παραλληλισμό  της Σπιναλόγκας με τη σημερινή απομόνωση , την απομόνωση λόγω της πανδημίας.

Ας σας κατατοπίσω και ας ενημερώσω αρχικά.

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί ,απέναντι από την Πλάκα της Κρήτης , στο νομό Άγιος Νικόλαος.  ‘Οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του .Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.’

Το βιβλίο , μέσα από τους φανταστικούς ήρωες , καθώς και ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την περίοδο , μαρτυρούν το φόβο. Μιλούν για το φόβο να μην αρρωστήσουν , για την καταισχύνη που ένιωθαν , αν κολλούσαν λέπρα.

Μητέρες απέκρυβαν την αλήθεια για να μην αποχωριστούν  τα παιδιά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους συνάνθρωπους.

Η Πλάκα από τη Σπιναλόγκα απέχει 4 χιλιόμετρα.

Πόσο βάναυσο είναι να γνωρίζεις πως τα αγαπημένα σου πρόσωπα βρίσκονται πιο κοντά από όσο νομίζεις και πιο μακριά από όσο ελπίζεις ;

Η λέπρα δυστυχώς , η αλλιώς γνωστή ως νόσος του Χάνσεν χαρακτηρίζεται από προσβολή των νεύρων (νευρίτιδες, πολυνευρίτιδες), που προκαλούν μυϊκές ατροφίες, τροφικές εξελκώσεις και βλάβες του δέρματος ανάλογες με την προηγούμενη μορφή. Λόγω της απονέκρωσης των νεύρων ο ασθενής δε νιώθει πόνο, κρύο ή ζέστη σε αυτά τα σημεία. Η αναισθησία αυτή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς τους οποίους δεν αντιλαμβάνεται το άτομο και μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή και ακρωτηριασμούς αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Η λέπρα, αυτή καθεαυτή, γενικά δε θεωρείται θανατηφόρος ασθένεια. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει από τις συνέπειες της νόσου, όπως μολύνσεις ή φυματίωση.

Γνώριζαν πως απέναντι άνθιζε ο θάνατος , ο θάνατος των αγαπημένων τους.

Δεν μπορούσαν να τους δουν , να τους αγκαλιάσουν , να τους δουν να μεγαλώνουν , καθώς μην ξεχνάμε , στη Σπιναλόγκα μεταφέρονταν όλες οι ηλικίες . Η νόσος δεν έκανε διακρίσεις.

Πολλές φορές επικοινωνούσαν με γράμματα , τα οποία μετέφεραν οι έμποροι, που εφοδίαζαν τη Σπιναλόγκα.

Οι κάτοικοι τους ανέμεναν στο λιμάνι της Πλάκας , ως από ‘μηχανί θεός’ ,για να μάθουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που αγαπούν.

Να αγωνιείς να μάθεις πως είναι το παιδί σου , ο σύζυγος ,ο αδελφός σου ,ο πάππους σου , ενώ βρίσκονταν τόσο κοντά.

Και όταν έφθαναν τα μακάβρια μαντάτα , δεν μπορούσαν να πουν το τελευταίο αντίο , να τους ετοιμάσουν για το ‘ταξίδι’ τους.

Οι ιατρικές μελέτες για τη λέπρα συνεχίζονταν , όμως φάρμακο , θεραπεία δεν υπήρχε ακόμη.

Φαντάζεστε την αγωνία ,  η οποία πολλές φορές ίσως άγγιζε τα όρια τη ματαιοδοξίας.

Τελικά το 1957 θεραπευτήκαν με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Από το 1903 , το ’57 τελείωσε αυτή η δραματική περιπέτεια.

Ένας σύγχρονος Covid-19.

Καραντίνες , απομόνωση , αποξένωση, φόβος. Φόβος να μην κολλήσεις , να μην το μεταδώσεις , φόβος του’ στιγματισμού’ δυστυχώς. Βέβαια , το φόβο του στιγματισμού δεν το κατάλαβα και δεν το αποδέχτηκα. Γιατί είναι ντροπή αν κολλήσεις ; Δεν νομίζω ότι κάποιος το επιδιώκει και το επιθυμεί.

Αντιθέτως , ο συγκεκριμένος φόβος οδήγησε αρκετούς στην απόκρυψη της μόλυνσης , με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην υπερπόντια εξάπλωσης του ιού.

Πρώτος παραλληλισμός. Το κατάλοιπο ενός κοινωνικού στιγματισμού από το 1903 από ότι φαίνεται δεν εξαλείφθηκε τον 21 αιώνα. Ενός στιγματισμού που οδηγεί σε φαινόμενα κατάθλιψης , αυτοκτονιών, και εξάπλωσης θανατηφόρων ιών.

Μια ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται.

Καρτερείς αγωνιωδώς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρόλ’ αυτά , η Σπιναλόγκα κατόρθωσε να είναι οικονομική ανεξάρτητη , σε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης από τα χωριουδάκια της Κρήτης.

Αποτέλεσε μια μικρή κοινότητα , με νοσοκομείο , σχολείο , καφενεία , μπακάλικα ,πλατείες.

Μια νέα κοινότητα , με τις χαρές και τις λύπες , τις συγκρούσεις και τις φιλίες.

Οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νόσο του Χάνσεν , αξιοποίησαν το τροχοπέδη τους σε προτέρημα. Επιδίωξαν να επικρατήσει το άσπρο από το μαύρο.

Σήμερα , εν έτει 21 ου αιώνα , εμείς το κατορθώσαμε;

Τις πρώτες μέρες της έξαρσης της πανδημίας , η αλήθεια είναι  πως επικρατούσε πανικός.

Περάσαμε κάμποσες καραντίνες.

Από τις δύο πρώτες δυστυχώς ανέκυψαν κάποια θλιβερά αποτελέσματα.

‘Η ένταση που πυροδότησε ο εγκλεισμός στο σπίτι εκτονώθηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τηλεφωνήματα για θέματα διαζυγίου αποτελούν το 25% των συνολικών κλήσεων συμβουλευτικής.’

Όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα ‘Τα Νέα΄.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , μας πληροφόρησαν για παράλληλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας.

Και αναρωτιέμαι, ενώ η παγκόσμια κοινότητα υποφέρει , γιατί εμείς δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε το σεβασμό , αλλά εντείνουμε το πρόβλημα;

Προφανώς και την περίοδο της έξαρσης της λέπρας θα υπήρχαν φαινόμενα ανησυχητικής έντασης, αλλά οι μαρτυρίες των επιζώντων μιλούν για μια συνολική προσπάθεια επαναπροσδιορισμού.

Ενώ οι ανάγκες μας διεκπεραιώνονται καλύτερα, ταχύτερα και ευκολότερα τον 21αιωνα , γιατί συμπεριφερόμαστε σαν άγρια θηρία;

‘..οι άνθρωποι υπάρχουν από τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων ή ένα θάνατο για τη ζωή των άλλων..’ Τάσος Λειβαδίτης.

Είμαστε όλοι μαζί μια κοινότητα και προκριμένου να λειτουργήσει εποικοδομικά οφείλουμε αλληλοβοήθεια κι αλληλοκατανόηση.

Ας βοηθήσουμε όσους νόσησαν και οι ίδιοι να βοηθήσουν εμάς ως προς την προστασία μας με την ορθή συμπεριφορά τους .

Περιτριγυριζόμαστε από μια ‘σύγχρονη λέπρα’, αλλά μην απογοητευόμαστε.

Εκείνη την εποχή , με λιγότερα επιστημονικά μέσα , με λιγότερες μελέτες και δίχως την οικονομική επιφάνεια , τα κατάφεραν.

Εμείς λοιπόν, γιατί όχι;

‘Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να διαπιστώσω αν μπορώ να το κάνω.’

Πάμπλο Πικάσο, 1881-1973, Ισπανός ζωγράφος.

 

Πηγές :

https://www.google.gr/search?q=mia+nyxta+toy+aysgoystoy&tbm=isch&ved=2ahUKEwimrffT3L3yAhWDTuUKHdMwDo4Q2-cCegQIABAA&oq=mia+nyxta+toy+aysgoystoy&gs_lcp=CgNpbWcQAzoICAAQgAQQsQM6BQgAEIAEOgQIABADOgcIABCxAxBDOggIABCxAxCDAToLCAAQgAQQsQMQgwE6BAgAEBg6BggAEAoQGFCFugJY9PMCYK_1AmgCcAB4AIABkAKIAdMZkgEGMC4yNS4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=CaQeYeaEDoOdlQfT4bjwCA&bih=789&biw=1583&hl=el#imgrc=c4hn8IF1xBVQGM

https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=2730

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %