Tuesday, 4 Oct 2022

Χριστιανισμός: Βιώνοντας έναν ακόμη θρησκευτικό διωγμό στον 21o αιώνα

0 0
Read Time:4 Minute, 38 Second

Διώξεις κατά των Χριστιανών στο παρελθόν

Οι διωγμοί των Χριστιανών έχουν γεμίσει τις σελίδες αμέτρητων βιβλίων, σε πληθώρα γλωσσών, αφού αποτελούν μείζον θρησκευτικό πρόβλημα χρόνια τώρα. Με μία μικρή ιστορική αναδρομή σε τέτοιου είδους γεγονότα, σημειώνεται ότι οι χριστιανοί έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την πίστη τους και βίαια έχει γίνει επιχείρηση καθαίρεσής τους από τυχόν αξιώματα και θέσεις που καταλάμβαν ή ακόμη και βασανιστηρία ή δολοφονία αυτών.

Οι πρώτοι περιστασιακοί διωγμοί ξεκίνησαν το 64 μ.Χ. με την πυρκαγιά της Ρώμης, όπου υπήρξε διωγμός των Χριστιανών πολιτών, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων. Σύμφωνα με τον Αρχιμ. π. Κύριλλο Κεφαλόπουλο, η εκκαθάριση του πληθυσμού ίσως και να βασίζεται στην επίσημη θρησκευτική πολιτική της Ρώμης, γεγονός που ερχόταν αντίθετο με την ύπαρξη διαφορετικών θρησκειών. Το έργο των Ρωμαίων συγγραφέων όπως το ”De Mortibus Persecutorum”, του Λακτάντιου, υποστηρίζει ότι ο ξεριζωμός των Χριστιανών της Ρώμης οφείλετο στο θρησκευτικό κήρυγμα του Πέτρου κατά της ρωμαικής ειδωλολατρείας, ένα γεγονός που θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει την αντίδραση του υπόλοιπου πληθυσμού της Ρώμης.

 

Διώξεις κατά των Χριστιανών σήμερα

Σίγουρα τέτοια περιστατικά δεν εμφανίστηκαν μόνο εκείνη την χρονική περίοδο, αλλά ακολούθησαν μάλιστα παρόμοιες καταστάσεις οι οποίες γράφτηκαν στην ιστορία του χριστιανισμού με ακόμη περισσότερο αίμα και με αγέρωχες ψυχές που άντεξαν την βαρβαρότητα των αλλόθρησκων λαών. Χιλιάδες ήταν εκείνοι που πάλεψαν για την πενυματική γαλήνη που χάριζε ο Θεός και για την διάδοση αυτής, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε κατακόμβες για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ή αργότερα να κρύβουν ακόμη και τα πιστεύω τους προκειμένου να μην χάσουν την ζωή τους. Το φαινόμενο των λεγόμενων κρυπτοχριστιανών ίσως και να είναι ένα θρησκευτικό αλλά και ιστορικό συμβάν, που δεν θάφτηκε μαζί με τα θύματά του.

Αν και η κοινωνία έχει κάνει μεγάλα και προοδευτικά βήματα για να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τις διαφορετικές θρησκείες που υπάρχουν σήμερα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περιστατικά όπως τα προαναφερθέντα συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι του 21ου αιώνα. Δεν είναι άλλωστε λίγες εκείνες οι περιπτώσεις όπου έχουν καταγραφεί γεγονότα βίας μεταξύ ατόμων που πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία, με αποτέλεσμα μερικές να καταλήγουν και στην αφαίρεση ζωής κάποιου ανθρώπου.

Διώξεις κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη σήμερα

Συγκεκριμένα το 2019 σημειώθηκαν περί 3.000 επιθέσεις εντός της Ευρώπης, σε χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία και μνημεία τα οποία βανδαλίστηκαν από αλλόθρησκους, με αποκορύφωμα την καταστροφή του Notre Dame ναού στην Γαλλία. Τα γκράφιτι στους τοίχους εκκλησιών, το σπάσιμο παραθύρων, αλλά και φιγούρων της χριστιανικής θρησκείας, είναι λίγα από τα αποτελέσματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς των βανδαλιστών απέναντι στο διαφορετικό.

Θρησκευτικό διωγμό
Η Notre Dame στις φλόγες.
Θρησκευτικό διωγμό
Εκκλησάκι στην Σλοβενία με μουσουλμανικά συνθήματα.

Οι επιθέσεις βεβαίως δεν σταματούν μόνο στην λεηλασία χριστιανικών τόπων λατρείας, αλλά επεκτείνονται και σε ατομικές επιθέσεις. Οι δολοφονίες των χριστιανών πολιτών είναι αμέτρητες και βάναυσες, και κυρίως σε ανυποψίαστους ανθρώπους. Το 2020 ένα συμβάν που κλόνισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, ήταν η δολοφονία ενός καθηγητή ιστορίας σε πόλη της Γαλλίας, επείδη παρουσίασε σατιρικές εικόνες του Μωάμεθ στην τάξη. Εκτός των αποτρόπαιων αυτών εγκλημάτων βέβαια, υπάρχουν και οι απλές επιθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό σε δημόσιο χώρο, αφαίρεση του σταυρού από το θύμα και απειλές για την σωματική ακεραιότητά του.

 

Διώξεις κατά των Χριστιανών στην Ελλάδα σήμερα

Παρόμοια γεγονότα έφτασαν και στην χώρα μας, πλην των ειδεχθών δολοφονιών. Ειδικότερα, έχει γίνει λόγος όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό, για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι μετανάστες στις ελληνικές εκκλησίες. Οι καταστροφές αυτές έλαβαν χώρα σε νησιά όπως η Χίος και η Λέσβος και περιελάμβαναν παράνομη εισβολή στον θρησκευτικό χώρο από τις πόρτες, εσωτερική διάλυση των εκκλησιών και κάψιμο της Αγίας Τράπεζας σε μερικές από αυτές. Επομένως η καταπάτηση της ελευθερίας του θρησκεύματος των χριστιανών έρχεται στο προσκήνιο ακόμη μια φορά και δυστυχώς συντελείται στο σύγχρονο κόσμο, όπου κατα τα άλλα διέπεται από αρχές αποδοχής του διαφορετικού.

Θρησκευτικό διωγμό
Ελληνική εκκλησία βανδαλισμένη από μετανάστες στη Λέσβο.

Το δικαίωμα στην θρησκευτική ελευθερία

Το Άρθρο 13 του Συντάγματος ορίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και πως κάθε γνωστή θρησκεία έιναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελoύνται ανεμπόδιστα υπό την πρoστασία των νόμων. Ωστόσο, η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Πέραν τούτου, οι λειτουργοί όλων εκείνων των αναγνωρισμένων και γνωστών θρησκειών επιβλέπονται από την Πολιτεία και υπόκεινται στις ακριβώς ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας του εκάστοτε κράτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδύνατη απαλλαγή των πολιτών από τις υποχρεώσεις που έχουν προς το Κράτος ή την συμμόρφωσή τους από τους νόμους, εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Βάσει των προαναφερθέντων, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θρησκευτικό κίνημα των κρυπτοχριανών. Μήπως εξαιτίας όλων αυτών των επιθέσεων και καταστροφών, όχι μόνο εν γένει στην Ευρώπη, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, οι πιστοί του χριστιανισμού πρέπει να αρχίσουν να κρύβουν την ταυτότητά τους, όπως γινόταν πριν χρόνια, για την δική τους σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια; Οι επιθέσεις που γίνονται, δεν προσβάλλουν το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας, της σκέψης και της θρησκείας του κάθε πολίτη;

Με τα παραπάνω ερωτήματα θα έπρεπε η κοινωνία να αναρωτηθεί κατά πόσο οι ενέργειές της είναι προς όφελος των πολιτών της και επίσης κατά πόσο μπορεί να φροντίσει να αποφευχθούν περαιτέρω επιθέσεις κατά των χριστιανών κατοίκων, από τη στιγμή που η Πολιτεία ορίζει πως καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποια θρησκεία εκείνος επιθυμεί, χωρίς να προσβάλλει τη δημόσια τάξη.

 

Πηγές φωτογραφιών:


pronews.grs

abcnews.go.com

rmx.news

About Post Author

Νικόλ Κουτροπούλου

Αθεράπευτα ονειροπόλα με συνεσταλμένο ρεαλισμό. Μπορεί να χαζεύει με τις ώρες τα τοπία, τους περαστικούς και να μαγεύεται από την ομορφιά της ψυχής τους. Λατρεύει τη μουσική, τα βιβλία, τη ζωγραφική και τα ταξίδια. Αδυνατεί να κατανοήσει την κακία του κόσμου και προσπαθεί πάντα να βλέπει το καλό στους ανθρώπους γύρω της. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη με αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπο και με ιδιαίτερη αγάπη για το νόμο.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %