Monday, 3 Oct 2022

Η Disney κάνει πίσω… για να πάμε μπροστά

Disney
0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Πολλές συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό για την απόφαση της Disney να κατεβάσει από την πλατφόρμα Disney+ τις ταινίες Peter Pan, Αριστόγατες, Dumbo, Λαίδη και Αλήτης και Βιβλίο της Ζούγκλας. Κάποιοι συμφωνούν, το θέμα, όμως, είναι ότι τους περισσότερους τους βλέπω αρνητικούς με την απόφαση. Την θεωρούν υπερβολική -και λογικό- γιατί οι ταινίες αυτές είναι από τις πιο κλασσικές του κολοσσού που ονομάζεται Disney και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ουσιαστικά -και γενικά- θεωρείται ότι η Disney αφαιρεί ένα κομμάτι της ιστορίας της για κάποια στερεότυπα που εν τέλει δεν είναι και τόσο διακριτά στις ταινίες. Θα συμφωνήσω και εγώ από πλευράς μου με την κοινή γνώμη, μόνο όμως σε αυτό το κομμάτι. Σε όλα τα υπόλοιπα είμαι με την Disney, που μάλλον ξέρει καλύτερα. 

Disney
Πηγή εικόνας: smithsonianmag.com

Τα στερεότυπα που υπάρχουν 

Dumbo: Για την ρεζιλευτική απεικόνιση των Αφροαμερικανών σκλάβων στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Peter Pan: Για την απεικόνιση των Ινδιάνων, τους οποίους αποκαλεί η ταινία “Ερυθρόδερμους” 

Αριστόγατες: Για την απεικόνιση μιας σιαμαίας γάτας, με σχιστά μάτια, σπαστά Αγγλικά και chopsticks για να παίζει πιάνο. Προσβλητική για τους Ασιατικούς πολιτισμούς. 

Κάνει πίσω… για να πάμε όλοι μπροστά 

Αν μπούμε για λίγο στην θέση της θα καταλάβουμε ότι δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να αφαιρέσεις 5 ταινίες που σε έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ σαν εταιρεία, έχουν διαμορφώσει το προφίλ σου και έχουν αγαπηθεί -και συνεχίζουν να αγαπιούνται- τόσο πολύ από το κοινό. Η πρόοδος, όμως, θέλει προσωπικές θυσίες, το εγώ να μπει κάτω από το εμείς. Και δεν κάνω επίκληση στο συναίσθημα. Η Disney το κάνει έμπρακτα με αυτήν την ακραία, αλλά εν τέλει σωστή απόφαση. 

Τα στερεότυπα η αλήθεια είναι υπάρχουν. Είναι εκεί και με μία πιο έντονη παρατήρηση φαίνονται. Το ότι δεν είναι αρχικά διακριτά είναι ένα επιχείρημα, που όμως θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. Το ότι δεν τα παρατηρούμε αμέσως ίσως είναι και το πρόβλημα. Κάποιες τέτοιες σκηνές περνούν υποσυνείδητα στα παιδιά και αυτό είναι το χειρότερο. Στην παιδική ηλικία πολλά περνούν στο υποσυνείδητο και θεωρούνται δεδομένα στο μυαλό του παιδιού. Άρα αυτά τα στερεότυπα που στον ενήλικα φαίνονται με μια 3η και 4η ματιά και που στο παιδί δεν φαίνονται καν, μπορεί στο μέλλον να είναι η αιτία για προκαταλήψεις -και όχι απαραίτητα ρατσιστικές συμπεριφορές- που δύσκολα θα αλλάζουν. 

Disney
Πηγή εικόνας: sweetyhigh.com

Ξέρει ότι έχει ευθύνη 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Disney με την πράξη της αποφεύγει και την λογοκρισία. Κάτι που είναι σημαντικό για κολοσσούς όπως αυτή. Με την υπέροχη ανακοίνωση της, όμως, η λογοκρισία φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η Disney ξέρει ότι έχει ευθύνη απέναντι σε όλους, κυρίως στην νέα γενιά. Γνωρίζει ότι είναι ένας φορέας που μεταδίδει αξίες, ιδανικά. Γνωρίζει ότι είναι μια εταιρεία που με το περιχεόμενό της κάνει την διαφορά. Και επειδή θέλει να συνεχίσει να κάνει την διαφορά, θα κάνει πίσω τώρα. Για να έχουμε όλοι ένα μέλλον με λιγότερο ρατσισμό και προκαταλήψεις. 

Disney
Πηγή εικόνας: disneyplus.com

About Post Author

Human Writes

<div class="main-page"> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-md-4 col-sm-4 col-xs-12"> <div class="sidebar"> <div class="sidebar-inner"> <aside id="text-1" class="widget widget_text"> <div class="textwidget"> Μία ομάδα νέων ατόμων, γεμάτων όρεξη για την σύνταξη και την δημιουργία. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την κοινωνία, παρατηρώντας και σχολιάζοντας, κάνοντας πρώτα απ’ όλα αυτό που μας αρέσει. Να γράφουμε ό,τι μας απασχολεί… </div> </aside></div> </div> </div> </div> <div class="row"></div> </div> </div> <footer> <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-4 col-xs-12"> <aside id="wp_my_instagram-1" class="widget wp-my-instagram"> <div class="widget-title"></div> </aside></div> </div> </div> </footer>
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %