Monday, 3 Oct 2022

Η κοινωνία μας ( ; )

κοινωνία
0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια ιδανική κοινωνία. Μια ιδανική κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι δεν έκλεβαν, δεν σκότωναν, δεν εξαπατούσαν. Μια κοινωνία ελεύθερη να εκφράζεται, να δημιουργεί και να αγκαλιάζει κάθε κομμάτι της.

Στην κοινωνία αυτή δεν υπήρχε λόγος να κλειδώνεις το σπίτι σου. Δεν υπήρχε λόγος να κλείνεις κουρτίνες και παντζούρια. Ο κόσμος δεν φοβόταν ούτε τον διπλανό του ούτε τον εαυτό του.

Ήταν μια κοινωνία στην οποία όλοι είχαν εργασία και μάλιστα την εργασία των ονείρων τους. Όποιος ήθελε να γίνει αστροναύτης, γινόταν αστροναύτης. Δεν θεωρούταν πλέον κάτι ουτοπικό και μακρινό. Όποιος ήθελε να γίνει δάσκαλος, γινόταν δάσκαλος. Και ούτω καθεξής…

Οι άνθρωποι έκαναν όσα παιδιά ήθελαν χωρίς να ανησυχούν για το πώς θα τα μεγαλώσουν. Οι συνθήκες ήταν πάντα ευνοϊκές για μια οικογένεια. Δεν υπήρχε λόγος να φύγεις στο εξωτερικό, αφού μπορούσες να συντηρηθείς και να αναπτυχθείς στην χώρα σου.

Υποδομές, πνευματικά κέντρα, φιλικοί προς το περιβάλλον χώροι παραγωγής προϊόντων… Όλα ήταν τέλεια. Η ρύπανση όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Σε αυτό βοηθούσαν εννοείται και οι πολίτες. Είχαν αλλάξει τελείως τον τρόπο ζωής τους. Κατάλαβαν πόσο σημαντικός είναι ο πλανήτης τους και ήθελαν να τον προστατεύσουν με κάθε τρόπο.

Οι πολιτικοί έπαιρναν αποφάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας. Δεν εκμεταλλεύονταν τη θέση τους ούτε ήταν διεφθαρμένοι. Δεν άλλαζαν τις αποφάσεις του λαού και δεν χρησιμοποιούσαν την βία μέσω των ένοπλων δυνάμεων για να εδραιωθούν στην εξουσία.

Όλα κυλούσαν ομαλά. Οι άνδρες είχαν ίση θέση με τις γυναίκες και κανείς δεν προσπαθούσε να υπερτερήσει έναντι του αντίθετου φύλου- ούτε οι άνδρες, αλλά ούτε και οι γυναίκες.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η θρησκεία, η καταγωγή και οι πεποιθήσεις δεν ήταν λόγος να κατακρίνεται, να λογοκρίνεται και να περιθωριοποιείται κάποιος και αυτό ήταν δεδομένο.

Υπήρχε μάλιστα και αξιοκρατία. Αλλά σε αυτή την κοινωνία δεν υπήρχε καν η λέξη αυτή. Δεν χρειάστηκε ποτέ να την δημιουργήσουν, επειδή η αξιοκρατία ήταν γι’ αυτούς κάτι πηγαίο και δεδομένο.

Η τέχνη δε θεωρούταν λιγότερο σημαντική από τα μαθηματικά. Η εκπαίδευση προσανατολιζόταν και στα χρήσιμα για την εργασία, αλλά και στα ωφέλιμα για τη ζωή. Βγαίνοντας από το σχολείο είχες γνωρίσει εις βάθος τον εαυτό σου και τις κλίσεις σου.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι σχέσεις ήταν ειλικρινείς και διαρκούσαν. Δεν ήταν υποχρεωτικό να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια ούτε υπήρχε κοινωνική πίεση να το κάνεις αυτό γύρω στα 30. Οι καβγάδες λύνονταν με συζήτηση, δεν υπήρχε οικογενειακή και έμφυλη βία και τα ζευγάρια ήταν ερωτευμένα και ευτυχισμένα.

Οι αρρώστιες σπάνιζαν και όταν κάποιος αρρώσταινε ήταν ασφαλισμένος και μπορούσε να πάει σε όποιο νοσοκομείο ήθελε. Το κρατικό με το ιδιωτικό νοσοκομείο είχαν τις ίδιες παροχές και δεν θεωρούνταν προνομιούχοι αυτοί που νοσηλεύονταν σε ιδιωτικές κλινικές.

κοινωνία

10:30. Χτυπάει το ξυπνητήρι. Η Ελευθερία σηκώνεται. “Πριν ξεκινήσω τις δουλειές μου, ας ανοίξω λίγο την τηλεόραση”, σκέφτεται.

“18χρονος αυτοκτόνησε από την ταράτσα πολυκατοικίας…”

“Ο εγκλεισμός είναι απαραίτητος τώρα που η χώρα πλήττεται από την πανδημία…”

“Καθηγήτρια βίασε ανήλικο μαθητή. Σάλο προκαλεί το γεγονός ότι…”

“Μαθητές και φοιτητές χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ σε πορεία κατά του νομοσχεδίου…”

“Ιδιωτικοποίηση των σχολείων σκέφτεται ο …”

“Ομοφοβικές επιθέσεις σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνέβησαν στο…”

“Κι άλλες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από …”

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 

Είπε η Ελευθερία και πήγε ξανά να ξαπλώσει. Η γείωση από το όνειρο στην πραγματικότητα ήταν βίαιη και απότομη. “Εδώ μας φτάσανε”, σκέφτηκε.

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Η κοινωνία μας ( ; )

Comments are closed.