Monday, 3 Oct 2022

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού δωματίου

δωμάτιο
0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς έχετε δει την ταινία “Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού”. Και σε αρκετούς από εσάς είναι μία από τις αγαπημένες. Μπορώ να κατηγορηθώ για clickbait; Ίσως! Σήμερα, ωστόσο, θα μιλήσουμε για κάτι πιο συγκεκριμένο και όχι τόσο βαθιά ρομαντικό… Το καθαρό δωμάτιο. Δηλαδή, όχι το δικό μου!

Επεισόδιο 1 - "θα τα μαζέψω αύριο!"

Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα, όπως λέει και το λαϊκό άσμα. Δε θα μιλήσω για όλους τους φοιτητές, γιατί έχω πολύ νοικοκύρηδες φίλους, αλλά ένα μεγάλο μέρος γνωρίζει κατά βάθος ότι το “αύριο” ισοδυναμεί με το “λίγο πριν κάνει είσοδο όλο το ζωικό βασίλειο”. Αστειεύομαι. Δεν έχει να κάνει τόσο με βρωμιά, έχει να κάνει με την έννοια της ακαταστασίας. Η ακαταστασία του δωματίου σου καθρεπτίζει τον ψυχισμό σου; Μπορεί! Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό. Πάντως αν δεν έρθουν επίσκεψη οι γονείς ή φίλοι, με τους οποίους δεν υπάρχει και η μεγαλύτερη οικειότητα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το δωμάτιο θα μείνει ως έχει!

δωμάτιο

Επεισόδιο 2 - "Θα χρειαστώ 2η καρέκλα"

Είναι πράγματι σύνηθες να πετιούνται τα ρούχα και τα λοιπά αντικείμενα σε καρέκλα και κρεβάτι. Καταλήγεις να μη σου φτάνει ο χώρος να κινηθείς στο δωμάτιο και αναζητάς λύσεις. Κάνεις σκέψεις να πάρεις κι άλλα έπιπλα, αλλά ταυτόχρονα είσαι ταπί, οπότε το να καθαρίσεις απλώς τον χώρο φαντάζει πιο λογικό. Το πρόβλημα; Είσαι σε φάση άρνησης. Έχεις δεθεί με την ακαταστασία σου και ξέρεις ακριβώς πού βρίσκεται ό,τι χρειάζεσαι. Μια νέα διάταξη του χώρου είναι το τελευταίο πράγμα που θες. 

Επεισόδιο 3 - "Και ο καναπές καλός είναι!"

Και ναι, συνεχίζεις να αγνοείς το πρόβλημα (αυτό κάνεις γενικά στην ζωή σου;) και αποφασίζεις ότι εκείνος ο καναπές στο σαλόνι δεν είναι τόσο άβολος τελικά! Ξεκινάει, λοιπόν, η εξάπλωσή σου σε άλλους χώρους του σπιτιού (καλό κουράγιο στους συγκατοίκους) και πηγαίνεις στο δωμάτιο περιστασιακά, μιας που το έχεις καταντήσει μια υπερμεγέθη ντουλάπα. Αλλά σ’ αρέσει, συνεχίζει να σ’ αρέσει η ακαταστασία, νιώθεις ελεύθερος, wanna be δημιουργικός, καλλιτέχνης. Είσαι; Έχεις αρχίσει να πιάνεσαι στον καναπέ…

δωμάτιο

Επεισόδιο 4 - "Κάθε τέλος μια νέα αρχή!"

Η ζωή πολλές φορές λειτουργεί κυκλικά. Πώς θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία και το δωμάτιό σου; Δεν θα μπορούσε! Μετά από πολλές μέρες ακαταστασίας και νιώθοντας πλέον μετανάστης στο ίδιο σου το διαμέρισμα, αποφασίζεις να καθαρίσεις. Θες; Όχι. Μπορείς; Όχι. Αλλά πρέπει. Γιατί; Για να μπορείς να φτιάξεις το χρωματιστό παλάτι ρούχων ξανά από την αρχή! Ίσως σου φαίνεται και σένα ενδιαφέρον, καθώς κάθε φορά το αποτέλεσμα καταλήγει διαφορετικόΣε αυτό το σημείο να πω ότι αυτά που γράφω αρχίζουν και με προβληματίζουν.

Γιατί να συμμαζέψω όμως;

Το να υπάρχει ένας καθαρός χώρος, ένα καθαρό γραφείο, ένα συμμαζεμένο κρεβάτι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Είναι πιθανό ότι βοηθάει στην συγκέντρωση και στο να βάλεις κάποια πράγματα σε τάξη, άσχετα με το αν η ζωή σου βρίσκεται σε πλήρη ή μερική αταξία. Από την άλλη, το να είναι το δωμάτιό σου τόσο χαοτικό μπορεί να παραπέμπει σε τεμπελιά ή κατάθλιψη (ένα από τα πολλά συμπτώματα), αλλά είναι το δικό σου χάος! “Είστε σίγουρα ψυχολόγος;” Όχι, και αν συνεχίσω να μη πατάω στην σχολή δεν θα γίνω και ποτέ! Θα αφήσω χώρο, λοιπόν, στα συμφοιτητούδια μου να κάνουν την διαφορά στον κλάδο και εγώ θα ασχοληθώ με τα γύρω γύρω… και ελπίζω κάποια στιγμή με το δωμάτιό μου!

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %