Monday, 3 Oct 2022

Η αγαπημένη μας ποίηση…

ποίηση
0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

21 Μαρτίου

Αδιαμφισβήτητα η 21 Μαρτίου ποικίλλει σημασίας. Γιατί; Επειδή είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ποίηση, τον Σύνδρομο Down, καθώς και η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς… Εγώ, λοιπόν, θα ξεκινήσω με την ποίηση.

Μιας που η ποίηση δεν είναι κάτι τυχαίο και επιφανειακό, η 21 Μαρτίου δεν ορίστηκε με τρόπο επιπόλαιο ως ημέρα εορτασμού. Αντιθέτως, υπήρξε πρόταση από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου να καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω της εαρινής ισημερίας. Όπως, λοιπόν, η εαρινή ισημερία αποτελεί συνδυασμό φωτός και σκότους, έτσι και η ποίηση αποτελεί συνδυασμό της φωτεινής πλευράς της αισιοδοξίας με την σκοτεινή πλευρά του πένθους. 

Είναι η ποίηση σημαντική;

Χιλιοειπωμένη ερώτηση. Είναι η ποίηση σημαντική; Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ποίηση είναι σημαντική και από τεχνικής και από πνευματικής απόψεως. 

Από τεχνική άποψη, η ποίηση συμβάλλει στο να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου. Το μαγικό σ’ αυτό το σημείο είναι ότι μέσα στα ποιήματα βρίσκεις διαφόρων ειδών λέξεις, λέξεις τις οποίες δεν γνώριζες πρωτύτερα, λέξεις που φτιάχνονται εκείνη ακριβώς την στιγμή από ανθρώπους που δεν καλύπτονται από τις ήδη υπάρχουσες. Ίσως σε αυτό το σημείο να αναφέρομαι στον Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος πέρα από όλα τα υπόλοιπα που τον χαρακτηρίζουν, ήταν και ένας πρωτότυπος γλωσσοπλάστης. 

Από πνευματική άποψη, δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Η ποίηση είχε, έχει και θα έχει γενιές ολόκληρες να την εξυπηρετούν και να δίνουν σε εμάς, τον θνητό κόσμο, λίγο από τον θησαυρό. Το να διαβάζεις ποίηση σε κάνει πιο διορατικό. Σε βοηθάει να αποκτήσεις ενσυναίσθηση, να δεις μια κατάσταση από τα μάτια του ανθρώπου που την βιώνει, να βγεις από το κλουβί σου, να πετάξεις. Το να διαβάζεις ποίηση σε ενθαρρύνει στην ενασχόληση με άλλες μορφές τέχνης. Ανοίγεται ένας ιδιαίτερος καλλιτεχνικός χώρος μπροστά σου. Αλλά το πιο σημαντικό…

Το να διαβάζεις ποίηση είναι μαγεία. Ταξιδεύεις. Έρχεσαι σε επαφή με το πιο ενδόμυχά σου συναισθήματα. Νιώθεις. Δεν μπορείς να μην νιώσεις, όταν διαβάζεις καλή ποίηση. Συγκινείσαι, σφίγγεσαι, ερωτεύεσαι, νοσταλγείς, φαντάζεσαι… Είναι μια μοναδική πνευματική εμπειρία, που εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να την βίωσαν ή να την βιώσουν τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους.

ποίηση

Τι είναι η ποίηση για εμένα

Μολονότι θεωρώ ότι η προσωπική μου άποψη έχει αποτυπωθεί ήδη παραπάνω, δεν μπορώ να μην σχολιάσω περισσότερο τον λόγο που η ποίηση και η Παγκόσμια Ημέρα της είναι τόσο σημαντική.

Οφείλω να πω ότι δεν διαβάζω πλέον ποίηση. Η ποίηση με πληγώνει, με ταξιδεύει σε σκοτεινές για μένα εποχές και με νοσταλγεί. Με νοσταλγεί υπερβολικά. Η περίοδος που έγραφα και διάβαζα ποιήματα ήταν από τις σημαντικότερες της ζωής μου μέχρι στιγμής. Ήρθα πολύ κοντά στην αλήθεια μου και στα συναισθήματά μου. Και αυτό με τρόμαξε και με έπνιξε. Ήμουν αενάως στο εξής δίλημμα: “Ποίηση και Δυστυχία” ή “Απουσία ποίησης και Ευτυχία”; Πλέον, καλώς ή κακώς, έχω διαλέξει το δεύτερο. Γνωρίζω φυσικά πως δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Το δουλεύω ακόμα το ενδιάμεσο κομμάτι του διλήμματος…

Παρ’ όλα αυτά, ωρίμασα μέσα από την ποίηση. Με διαμόρφωσε στην σκέψη και στην έκφραση. Δεν υπήρχε μόνο ματαιότητα και θλίψη, αλλά επίσης έρωτας και αγάπη. Τι πιο όμορφο από το να εκφράσεις τον έρωτα και την αγάπη σου με την ποίηση; Τρομερά ουσιαστικό αν έχεις βυθιστεί κι εσύ ο ίδιος στην ουσία αυτής της πράξης. Εδώ, ωστόσο, θα δώσω μια προειδοποίηση. Το να “δίνεις” στον άλλον ποίηση είναι ευθύνη. Είναι τόσο ουσιαστικό που δεν πρέπει να το κάνεις στον καθένα. Πρέπει να βρεις αυτόν που αξίζει πραγματικά, είτε το εκτιμήσει όσο περίμενες είτε όχι. Ειδικά αν έχεις βρει το ποίημα ή την συλλογή που περίμενες τόσα χρόνια να την μοιραστείς πραγματικά με κάποιον.

Συνοψίζοντας...

Συνοψίζοντας, η ποίηση είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Πολλοί έχουμε απομακρυνθεί από αυτήν, ωστόσο πάντα θα υπάρχει αυτή η φλωγίτσα που θα περιμένει υπομονετικά να ανάψει ξανά. 

Τι είναι άραγε η ποίηση για εσένα;

Πηγές: 

  • https://penandthepad.com/
  • https://www.sansimera.gr/worldays/8

About Post Author

Αναστασία Τζημαγιώργη

Γεννήθηκε για να είναι μπερδεμένη. Μια αμφιλεγόμενη ύπαρξη με ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία, τα βιβλία και οι ανθρώπινες σχέσεις. Λατρεύει τις νέες εμπειρίες, καθώς την βοηθούν στην αναζήτηση-οικοδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %