Monday, 3 Oct 2022

Είμαστε όλοι Δυνατοί να ‘μεταμφιεστούμε’ σε Αι-Βασίλη;

0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second

Η πιο μαγική εποχή και στιγμή του χρόνου επιτέλους , έφθασε. Λαμπιόνια , στολισμένοι δρόμοι , σπίτια , δέντρα , έλατα , αρκουδάκια , δώρα , εδέσματα και φυσικά η αγαπημένη μορφή του Santa Claus.

Ο πρωταγωνιστής της Πρωτοχρονιάς  , αλλά και των Χριστουγέννων , κάθε χρόνο μοιράζει χαμόγελα , μαγεία και φαντασία στους μικρούς του φίλους , αλλά και στους μεγάλους. Μεγαλοπρεπής ,με την κόκκινη στολή του , την άσπρη γενειάδα του , τα γυαλιά του , σύμβολο σοφίας , αγάπης και καλοσύνης , ετοιμάζεται επί έναν χρόνο για τη διανομή των δώρων.

Σε κάθε γωνία του πλανήτη , ο κόσμος γράφει γράμματα , αποτυπώνοντας τις επιθυμίες τους και την εκπλήρωση των ονείρων τους. Φωτογραφίζονται με τον Άγιο και ‘πλημμυρίζονται’ από τη χρυσή σκόνη της μαγείας.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς  , ο ύπνος είναι πιο γλυκός , αφού αδημονούν να ξυπνήσουν και να αντικρίσουν τα αγαπημένα τους δώρα , τα δώρα τα οποία ζήτησαν από τη διεθνή πλέον λαογραφική μορφή και συμφώνα με την παράδοση ,οφείλει να τους τα προσφέρει .

Παραμονεύουν , μήπως τον δουν , μήπως ακούσουν το έλκηθρο με τους αξιαγάπητους ταράνδους. Αρκούνται όμως , και σέβονται την επιθυμία του Αι – Βασίλη να μην παραμονεύει κανείς το τελευταίο βράδυ του χρόνου. Και νωρίς νωρίς το επόμενο πρωί , όλοι κοιτούν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Χαμόγελα , και παράλληλα άγχος..

Φωνές , παιχνιδιάρικιες , ευδιάθετες , ανοίγουν τα περιτυλίγματα , ανοίγουν τα δώρα τους , γελάνε , παίζουν και τα κάθε σπιτικό γεμίζει από ζεστασιά..

Σε όλα όμως τα σπίτια επικρατεί η ίδια ατμόσφαιρα;

Ίσως ο Αι Βασίλης , να μην έχει πάντα τη δυνατότητα να προσφέρει το δώρο, το οποίο ζητήθηκε. Η στενοχώρια των παιδιών προκαλεί θλίψη , μα περισσότερο θλίψη προκαλεί στους γονείς , καθώς  βλέπουν το παιδάκι τους να κλαίει , ειδικά την πρώτη μέρα του χρόνου..

Το βάρος τους είναι πολύ μεγαλύτερο..Τι μπορείς να εξηγήσεις ένα παιδάκι 4 , 5 , 6 ετών; Σε ένα παιδάκι, που απλά θέλει να παίξει;

Η κατάσταση όμως επιδεινώνεται , με την επιστροφή στα σχολεία..Συζητούν μεταξύ τους τα δώρα από τον πολυαγαπημένο Άγιο , και τότε ανακύπτει το πρόβλημα. Ο κοινωνικός στιγματισμός. Ο ρατσισμός προς τα παιδιά που έλαβαν ένα δώρο μικρό ή δυστυχώς δεν έλαβαν κανένα παιχνίδι ,αλλά το δώρο ήταν το πλούσιο οικογενειακό τραπέζι..

Είναι λογικό τα παιδιά να συζητούν για τα δώρα τους , να χαίρονται με τον Αι-Βασίλη. Είναι παιδιά! Η προτεραιότητα τους είναι και θα πρέπει να είναι το παιχνίδι. Ποιο παιχνίδι όμως;

Ένα ‘ηθικό παιχνίδι..’

Οι γονείς οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους το πνεύμα της κατανόησης και του σεβασμού..Οφείλουν να τους εξηγήσουν πως ο Αι Βασίλης , θέλει να είναι όλα τα παιδιά ευτυχισμένα , και όταν θα τους φέρει άλλο παιχνίδι ή ίσως κάτι άλλο πέρα από παιχνίδι,το οποίο θα είναι πιο πράκτικο για την καθημερινότητα τους , δεν σημαίνει πως δεν είναι ‘καλά’ παιδιά , αλλά και πως ο Άγιος πολλές φορές δυσκολεύεται.

Μπορούν επίσης , να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με τα υπόλοιπα παιδιά , και όλοι να τα χαίρονται. Έξαλλου , η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν μοιράζεσαι , όταν συνεργάζεσαι..

Τι να το κάνεις το παιχνίδι , όταν παίζεις μόνος , στην απομόνωση;

Ο ρόλος του δασκάλου είναι λειτουργικός! Πέρα από την μεταλαμπάδευση πολύτιμων γνώσεων , πέρα από τη μόρφωση , υποχρεούται να διδάσκουν την παιδεία. Εξάλλου , η μόρφωση χωρίς την παιδεία , είναι επικίνδυνη.

Ο χαρακτήρας των παιδιών τώρα αναπλάθεται! Σεβασμός , αλληλεγγύη , φιλία , αγάπη , συγχώρεση..Βασικές αξίες , με τις οποίες κανείς δεν θα φέρνει τον άλλον σε δύσκολη θέση , αλλά θα βάζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους  στην δυσκολότερη θέση , ώστε να βρουν την λύση.

Ο ρόλος όμως του δασκάλου , πρέπει να ενισχύεται από τους γονείς. Θα είναι αναποτελεσματικό ,αν στο σχολειό μαθαίνουν βασικές αρχές  , και στο σπίτι καταρρίπτονται , καθώς ίσως να εδρεύει η πλεονεξία , ο εγωισμός και ο δήθεν ανωτερισμός.

Ο Αι- Βασίλης , εκτιμά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Θέλει το χαμόγελο τους , την ευτυχία τους . Το δώρο όμως ,δεν πρέπει να ξεχναμε, ότι είναι συμβολικό. Τα  υλικά αντικείμενα έρχονται και παρέρχονται , μπορούν να αντικατασταθούν. Οι στιγμές όμως και οι άνθρωποι δεν μπορούν..

Και ειδικά η έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες μέρες , μας το απέδειξε χειροπιαστά..

Καλή Χρόνια λοιπόν , ευτυχισμένο το νέο έτος! Ας είναι γεμάτο με υγεία ,απεριόριστη ευτυχία , δημιουργικότητα , και ας ελπίσουμε ,πως του χρόνου  τα περισσότερα γράμματα προς τον Αι-Βασίλη θα επιθυμούν ένα σάκο πλημμυρισμένο με ‘τα πολύτιμα  δώρα της αγάπης , της υγείας , της καλοσύνης και της αληθινής ευτυχίας’.

Έχετε 365 μέρες για μια νέα αρχή , εκμεταλλευτείτε το.

«Και τώρα καλωσορίζουμε το νέο χρόνο, γεμάτο με πράγματα που δεν έχουν υπάρξει ακόμα.»
~ Ranier Maria Rilke.

Πηγή Φωτογραφιών: https://www.pexels.com/el-gr/search/santa%20claus%20magic/

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %