Monday, 3 Oct 2022

Ατρόμητοι έως ότου καταφθάσει ο φόβος , ή ατρόμητοι με συνοδοιπόρο το φόβο;

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα  , ειδικά σε περιόδους κρίσης υγειονομικής , πολεμικής , οικονομικής ,το οποίο  έγινε ένα με τη ψυχή μας , με το μυαλό μας . Φόβος .

Φόβος , δηλαδή το συναίσθημα που νιώθουμε, όταν πιστεύουμε πως πλησιάζουμε σε έναν επικείμενο κίνδυνο. Πολλές φορές συνοδεύεται από το συναίσθημα του άγχους , συντελώντας σε έναν εξουθενωτικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό μας.

Ο φόβος λειτουργεί ως διαίσθηση πολλές φορές . Προσπαθεί να μα φρενάρει από καταστάσεις που κατά κύριο λόγο είναι πρωτόγνωρες και δεν έχουμε επίγνωση των μετέπειτα συνεπειών τους.

Μας οδηγεί στο ‘ασφαλές’ μονοπάτι. Ασφαλές όμως  για ποιον;  Εν μέρει, βιώνοντας το συγκεκριμένο συναίσθημα επερχόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε ετοιμότητα. Προετοιμάζουμε το έδαφος , ώστε να ‘εξωραΐσουμε’ την επερχόμενη κατά εμάς συμφορά , η οποία εν τέλη ,μπορεί να μην αποτελεί επουδενί συμφορά.

Ο παράγοντας όμως φόβος μπορεί να σε οδηγήσει από την άλλη  και στην αυτοκαταστροφή αντί για την πρόληψη. Αν επέλθει σε πανικό και τρόμο , τότε ίσως μας κατευθύνει στο δρόμο των παρορμητικών αποφάσεων , τις οποίες λαμβάνουμε δίχως συνείδηση , σε κατάσταση απόλυτου τρόμου και άγχους.

Και τι συμβαίνει όμως , όταν κάποιος αντιλαμβανόμενος το φόβο σου , τον χρησιμοποίει ως μέσο χειραγώγησης; Διαπιστώνουμε πως το συναίσθημα του φόβου , λαμβάνει αρκετές εκφάνσεις , οι οποίες μας οδηγούν σε κατώτερα πάθη!

Και αν σας πρότεινα να τον αντικρίζουμε ως μια ψευδαίσθηση;

Και αν φόβος μας απομακρύνει από το να αδράξουμε ευκαιρίες; Ευκαιρίες επαγγελματικές , ερωτικές , φιλικές ή ακόμα και αποκλειστικά για εμάς τους ίδιους , παραδείγματος χάρη να οργανώσουμε ένα ταξίδι αναψυχής και φοβόμαστε να το υλοποιήσουμε , επειδή θα είμαστε μόνοι σε ξένη χώρα,;

Δεν είναι άδικο να στερηθείς τις ευκαιρίες  από φόβο ,μήπως και δεν τα καταφέρεις , μήπως χάσεις , μήπως δημιουργήσεις προβλήματα;

Σκέψου το αντίστροφα : Συνοδοιπόρος με το συγκεκριμένο συναίσθημα, οι κινήσεις σου θα είναι ακόμη πιο προσεκτικές. Δεν μιλούμε για αναισθησία , που ίσως συνοδεύεται από επιπολαιότητα.

Όταν κάνεις το πρώτο βήμα θα νιώσεις να σε πλημμυρίζει ευτυχία , θα νιώσεις πως λαμβάνεις τη ζωή στα χέρια σου. Σε κατακλύζει η αδρεναλίνη! Και στην τελική τι έχεις να χάσεις;

Δεν υλοποίησες το επαγγελματικό σου σχέδιο ; Δεν κυνήγησες τον ερώτα της ζωής σου ; Δεν τόλμησες να οργανώσεις το ταξίδι που επιθυμούσες τόσο καιρό; Δεν κατόρθωσες να επιβληθείς στο άτομο που σε μείωνε ;

Πως νιώθεις; !

Δεν χρειάζεται ‘θόρυβος’ για να πετύχεις τα όνειρα σου! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΑΡΡΟΣ , ΤΟΛΜΗ , ΠΙΣΤΗ στον εαυτό σου! Χάνεις , αν δεν προσπαθήσεις . Πείσε τον εαυτό σου να βάλει ένα νέο λιθαράκι σε αυτόν τον κόσμο. Αν ο καθένας απέχει και φοβάται , δεν θα ανακύψουν νέες λύσεις , νέες ιδέες , αλλά θα μένουμε σταθεροί και παγιωμένοι !

‘Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις.’

Ralph Waldo Emerson,  Αμερικανός φιλόσοφος

Πηγή Εικόνας : Pexels

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %