Monday, 3 Oct 2022

Ας αφεθούμε χορεύοντας.

0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

Όλοι μας έχουμε χορέψει έστω μία φορά στη ζωή μας. Στα παιδικά πάρτι των φιλών μας , σε γιορτές του σχολείου, είτε σε εκδηλώσεις του τοπικού συλλόγου. Άλλοι αφέθηκαν και πορεύτηκαν στο μονοπάτι του χορού , ενώ οι υπόλοιποι χάραξαν τους δικούς τους δρόμους , απομακρυσμένοι από το ρυθμό και την ένταση του χορού.

Για έμενα όμως, δεν ξέφυγαν ποτέ από την μαγεία που εκπέμπει.

Η δική μου ιστορία με το χορό ξεκάνει μόλις από τα 5 έτη της ζωής μου. Δειλά δειλά , με παραδοσιακούς , με σύγχρονο ,με ‘χι χοπ’ , με ρυθμική γυμναστική , με αρκετά ειδή ‘λάτιν’ και τάνγκο. Δυσκολεύομαι ως προς τον τρόπο σύνταξης και έκφρασης των σκέψεων μου , γιατί για εμένα ο χορός είναι τέχνη και το –προσωπικό ημερολόγιο- του καθενός.

Συμφωνούμε πως επρόκειτο για μία μορφή τέχνης , όπως προαναφέρθηκα. Συνδυάζει μουσική με κινήσεις. Μια , δύο ή και περισσότερες φιγούρες , προσπαθούν να εναρμονιστούν και ταυτοχρόνως να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα –πατήματα τους-. Δεν αρκεί όμως η απλή εξάσκηση ,αν δεν το βιώνεις με την ψυχή σου.

Ο χορός είναι έκφραση συναισθημάτων. Αν δεν νιώσεις τη μουσική το ρυθμό ,αν δεν νιώσεις άνετα με τον παρτενέρ σου και βολικά να έρθετε σε κοντινή επαφή , θα κυριαρχήσει η ψυχρότητα. Ας αποδώσετε άριστα τους βηματισμούς , θα είστε απλά δύο φιγούρες. Ο χορός θέλει πάθος , θέλει φωτιά , θέλει αυθορμητισμό , θέλει άνεση , θέλει να είσαι εσύ!

Δεν είναι εύκολο. Εκείνη τη στιγμή ξεδιπλώνεις την προσωπικότητα σου , ξεδιπλώνεσαι μπροστά στο κοινό και στους υπολοίπους συνεργάτες σου. Η εξισορρόπηση κινήσεων , ρυθμού και κατάθεσης ψυχής φανερώνει το δυναμισμό σου. Στην ουσία , αφήνεις το αποτύπωμα σου. Να επιλεγείς συνειδητά το καβαλιέρο σου ,γιατί θα είναι ο άνθρωπος που θα σε γνωρίσει αθόρυβα , ενώ ο ήχος θα αντηχεί στο σώμα σας.

Σε αυτό λοιπόν το υπέροχο ταξίδι αρωμάτων , ήχων , σωματικών επαφών , άσε ελεύθερο τον εαυτό σου. Αν χάσετε τα βήματα , αυτοσχεδιάστε , ακολουθείσθε ο ένας τον άλλον και σας το εγγυώμαι , θα το ευχαριστηθείτε εσείς οι ίδιοι πρωτίστως , αλλά και οι τυχόν παρατηρητές. Αυτό είναι ο χορός , ένα ευχάριστο ξεφάντωμα , είτε αργό , είτε γρήγορο , είτε ανάλαφρο , είτε γεμάτο πάθος.

Μια διαδρομή εκδήλωσης συναισθημάτων , επικοινωνίας , ηρεμίας , που σε βοηθά να ξεφύγεις από τη ρουτινιασμένη καθημερινότητα , από τις υποχρεώσεις . Εκεί , είσαι εσύ και η παράσταση σου ανήκει! Ένα ξέσπασμα ψυχής και σώματος ταυτοχρόνως. Τροφοδοτείς με αγάπη τη ψυχή και το σώμα σου! Αποτελεί ένα μέσο αυτοπραγμάτωσης , καθώς μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τον όγκο του σώματος σου , αλλά και την ψυχή σου.

Πέρα όμως από όλα αυτά , μαθαίνεις το σεβασμό και την οριοθέτηση των δυνατοτήτων. Δεν στρέφεσαι αποκλειστικά στον αυτοσεβασμό , αλλά και στη προστασία και διαφύλαξη της ακεραιότητας είτε του παρτενέρ σου , είτε της ομάδας. Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα των άλλων , καθώς αν δεν αλληλοβοηθούμε στο χορό και αν δεν νιώσουμε όλοι όμορφα , το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα μοιραίο.

Επίσης , σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες των υπολοίπων , καθώς και να μην φέρνει ο ένας τον άλλον σε δύσκολη θέση. Ένας κατάλληλος χώρος αμοιβαίου σεβασμού , συνεργασίας , ευγενής άμιλλας , μακριά από κάθε κατώτερο πάθος , απαισιοδοξία και αρνητική ενεργεία. Δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί , αληθινοί , διαπροσωπικοί δεσμοί.

Κατανοείτε επομένως , πως η εμφάνιση , η διασπορά και οι συνέπειες του Covid – 19 , έριξαν την αυλαία , δραματικά. Σχολές χορών έκλεισαν , πάρτι και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και απαγορεύτηκαν ,καθώς αποτελούσαν εστία εξάπλωσης του ιού. Από καραντίνα σε καραντίνα , αναμέναμε να ανοίξουμε , ώστε να απολαύσουμε ένα πάρτι .Ακόμη και άτομα , τα οποία όπως αποτυπώνουν , δεν θέλουν και δεν ξέρουν να χορεύουν , όταν επήλθε το πολυπόθητο άνοιγμα , ξεχυθήκαμε όλοι στις δικές μας χορευτικές κινήσεις . Για αυτό σας επισήμανα αρχικά , πως όλοι θέλουμε και μπορούμε να χορέψουμε!

Όταν είστε πολύ χαρούμενοι , δεν τρέχετε και ΧΟΡΟ – πηδάτε , σαν μικρά παιδιά!;

Ο χορός είναι μέσα μας και αναζητά να ελευθερωθεί , μην το καταπιέζεται!

Φίλοι , γνωστοί , άγνωστοι , συγγενείς , ζευγάρια ,εραστές μεθύστε από τους ήχους και τις κινήσεις .Ας γίνουμε χορευτικές φιγούρες μέσα στο πλήθος , ο χώρος να ευωδιάζει με τα αρώματα μας , με τις βαθιές ανάσες , τα πλατιά χαμόγελα και τα λαμπερά μάτια , γεμάτα υποσχέσεις.

Μια χορεύτρια/ ένας χορευτής και ένας μουσικός καταπιάνονται με την έννοια της ορμής και μετατρέπουν το σώμα σε μια κινούμενη αυτόνομη μάζα.

Απελευθερωθείτε λοιπόν ! Αντί να βαδίζετε , χορέψτε , βαλτέ μουσικοηχόχρωμα στη ζωή σας !

‘Να χορεύεις σημαίνει να βγαίνεις από τον εαυτό σου. Πιο μεγάλος, πιο όμορφος, πιο δυναμικός.’~Agnes De Mille

Υ.Γ, σε εσένα φίλη μου Βασιλική , το άτομο που γνωρίζω χρόνια και χορεύει με τη ψυχή της και με πάθος , την κάθε στιγμή.

Πηγή Φωτογραφιών : https://www.pexels.com/el-gr/

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %