Monday, 3 Oct 2022

Ανεύρεση ευτυχίας !

Πηγή φωτογραφίας : https://www.123rf.com/stock-photo/inspire.html
0 0
Read Time:3 Minute, 46 Second

Πηγή φωτογραφίας :
https://www.123rf.com/stock-photo/inspire.html

 

“ Τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μια άλλην ψυχή ” Πολ Βερλαιν.

Αθεράπευτα ερωτευμένη με το ρομαντισμό της Γαλλικής νοοτροπίας , δεν θα μπορούσα να εισηγηθώ διαφορετικά τους προβληματισμούς μου για την έννοια “ ευτυχία ” , στην εποχή της αφθονίας.

Εποχή αφθονίας , εποχή εξέλιξης , μια εποχή , στην οποία καθημερινά αποφοιτούν νέα παιδιά , με τρελές πρωτοπόρες ιδέες , και παρ’όλα αυτά εποχή της δυστυχίας.

Ας ρίξουμε μαζί μια ματιά και δεν χρειάζεται να ψάξουμε αρκετά. Εσύ ο ίδιος είσαι κατά ουσίαν ευτυχισμένος ; Χαίρεσαι που οι αχτίδες της ανατολής φώτισαν για ακόμη μια μέρα το πρόσωπο σου όντας υγιής ; Είσαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου ; Αντιλαμβάνεσαι πόσο τυχερός είσαι που για ακόμη μέρα θα έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις στη θάλασσα και να ακούσεις αμέριμνος τη μουσική σου , που για ακόμη μια μέρα θα διανυκτερεύσεις στο σπίτι σου και όχι σε κάποιο πεζοδρόμιο ή σε κάποιο νοσοκομείο ; Μάλλον σε αιφνιδίασα , γιατί μιλούμε για δεδομένες καταστάσεις , σωστά ;
Πρόκειται για τα πιο ευμετάβλητα γεγονότα της ζωής μας , και ταυτόχρονα την πηγή της ζωής μας. Πως τα θεωρούμε δεδομένα ;

Πώς είναι δυνατόν να αναβλύζουμε μιζέρια και , απαισιοδοξία ενώ έχουμε τα πάντα θεωρώντας πως δεν έχουμε τίποτα ;

Αναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητες μας και τους στόχους μας. Μπερδέψαμε την ψηφιακή με την πραγματική ζωή και επικοινωνία. Επιδιώκουμε να σκεφτούμε την πιο πρωτότυπη φωτογραφία να αναρτήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , αντί να σκεφτούμε έναν όμορφο προσδιορισμό για το Σαββατοκύριακο με την παρέα μας. Να γεμίσουμε στιγμές , χαμόγελα , μυρωδιές , εικόνες .Το έχεις βιώσει ;

Έχεις νιώσει αυτή την εσωτερική γαληνή , αυτή την κρυφή βαθύτατη ευτυχία , η οποία σε κάνει να χαμογελάς χωρίς λόγο, που απλά νιώθεις πανευτυχής και θέλεις να αγκαλιάσεις όλο τον κόσμο ; Ηρεμία , γαλήνη και αγάπη! Αυτά σε πλημμυρίζουν!

Δυστυχώς , ο ονειροπολισμός μου μετριάζεται με το ρεαλιστικό στοιχειό μου και διακρίνω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων νιώθει πως τον γεμίζει και τον πλημμυρίζει πλέον η απόκτηση εμπειριών …υλικών.. Αναβλύζεται αθέμιτος ανταγωνισμός και ζηλοφθονία προς τους συνάνθρωπους μας , οι οποίοι απλά κυνηγούν τα όνειρα τους . Αντί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και εγρήγορσης των επιθυμιών μας , τους απομακρύνουμε , για να κατακτήσουμε το βάθρο . Το βάθρο της …απληστίας. Ένα “ ιδεατό ” βάθρο , το οποίο έχει συσταθεί με ενοχικές απολαύσεις , με απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων οικονομικών απολαβών , με δολιοφθορά και κακία..

Και όλα αυτά γιατί , γιατί ξεχάσαμε να ζούμε , γιατί ξεχάσαμε να έχουμε θάρρος για ζωή και επιτρέψαμε το θράσος. Είμαστε αξιοθρήνητοι της μοίρας μας αν δεν κατανοήσουμε ποια είναι η πηγή της “ νιότης” μας και της ηρεμίας.

Επομένως , ο σύγχρονος κόσμος μαστίζεται από δύο ειδών δυστυχίας. Οι αναπτυγμένες χώρες ζουν στη φτώχεια του πλούτου και της εκούσιας μιζέριας . Μια φτώχεια , η οποία καθημερινά ανακοινώνεται με την είδηση των αυτοκτονιών , των πάσι ειδών εγκληματικών μορφών και της χρήσης ναρκωτικών. Υπό ένα είδος “ επιλεγμένης ” διαστροφής , ενώ ο “ Τρίτος κόσμος ” υποφέρει από έλλειψη τροφής. Τραγική ειρωνεία!

Αρρωσταίνουμε και αμαυρώνουμε οι ίδιοι την ψυχή μας. Υπέρ κάθε εξέλιξης και επιτεύγματος , υπέρμαχος της τεχνολογικής ανάπτυξης σε τομείς βάσιμους για τη διευκόλυνση και τη σωτηρία της ζωής μας , ας μην ξεχνούμε τις ηθικές μας ρίζες και αξίες.

Αξίες και συνήθειες διαχρονικές και κλασικές που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης και των διαπροσωπικών σχέσεων μας ! Πρόσφερε χαμόγελο , βοήθησε το πλησίον σου! Μια καλή κουβέντα στον συνάνθρωπο δεν αξίζει τίποτα , αλλά και τίποτα δεν αξίζει όσο μια καλή κουβέντα ! Ο σεβασμός αποτελεί το “ Α ” και το “ Ω ”! Είμαστε ισάξιοι αποδοχής ευγενικής και καλοπροαίρετης συμπεριφοράς , είναι δικαίωμα της προσωπικότητας μας , διαφορετικά αν το απολάμβαναν λίγοι θα αποτελούσε προνόμιο!

Απέβαλε τον εγωκεντρισμό σου και επιτέλους ας εδραιωθεί η επίνευση προς τα κατορθώματα των συναδέλφων μας! Παραγωγικότητα , μεθοδευμένη εργατικότητα και διορατικότητα , όχι εργασιομανία! Αφιέρωσε ένα λεπτό στην ψυχική και πνευματική σου ανάπαυση! Καλλιέργησε πρώτα εσένα , ώστε να μπορέσεις αργότερα να συμμεριστείς τον συνάνθρωπο σου και να μπορέσεις να προσφέρεις τη βοήθεια σου, όταν σε χρειαστεί.

Εν κατακλείδι των απόψεων μου , θα επανέλθω στον εισαγωγικό στίχο που παρέθεσα , καθώς κατ’ εμέ αποκρυσταλλώνει το βαθύτερο νόημα της ζωής! Ανιδιοτελής αγάπη! Η προέκταση του νοήματος του συγκεκριμένου στίχου περικλείει την αγάπη ! Αγάπη οικογενειακή , αγάπη φιλική , αγάπη ερωτική! Αγάπη για τη φύση , για τον άστεγο που απόψε θα είναι μονός , άγνωστης μοίρας! Αγάπη για ταξίδια , αγάπη για διασκέδαση! Αγάπη για μάθηση , αγάπη για ενέργεια ! Αγάπη θέλησης! Με αγάπη , “με λογισμό και όνειρο”, όπως αναφέρει ο σολωμικός στίχος , μπορούμε να τα ανταπεξέλθουμε! Για την προσωπική μας ευημερία και γαλήνη και για τη σωτηρία της ανθρωπότητας , καθώς “Τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μια άλλην ψυχή”!

About Post Author

Βιβή Μπόκου

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , πλημμυρισμένη από όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή! Εμπνευσμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας , στόχος της η αφύπνιση του κόσμου και η εξέλιξη του! Ταξιδια , μουσική , λογοτεχνία ,παρεες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της!Παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί κάθε μορφή ρατσισμού και αδικίας. “Give the world light and light will be inside of you.”
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %